Hnutí ANO by ve volbách dominovalo. Lidovci musí bít na poplach, v průzkumu pohořeli

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 12,5 procenta, Piráti 11,5 procenta a SPD deset procent. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmiprocentní podporou a TOP 09 s rovnými pěti procenty hlasů. Lidovci by při samostatné kandidátce nepřekročili pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů. Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly stejně jako v minulých volbách jako koalice Spolu, hlasovalo by pro ně 18,5 procenta voličů. ANO by i v tom případě dostalo 34,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT).

„Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje 20 procentních bodů,“ konstatovali autoři průzkumu.

ČTĚTE TAKÉ: Spor u Pirátů: „Komančské“ a „plzeňské“ křídlo? Členové se neshodli na nominaci Gregorové

V listopadu by ANO dosáhlo na 34,5 procenta, o dva procentní body více než před měsícem. Druhá ODS by měla 12,5 procenta, tedy o tři procentní body méně než v říjnu.

„Za poklesem přízně ODS stojí konkrétní události, které se za poslední měsíc odehrály, respondenti spontánně zmiňovali schvalování konsolidačního balíčku související s nepopulárními opatřeními, velký schodek rozpočtu nebo situaci ve školství, zdravotnictví, což také souvisí se stávkou,“ uvedli analytici z Kantaru.

Třetí by byli Piráti s 11,5 procenta, meziměsíčně si o jeden procentní bod polepšili. Čtvrté je podle volebního modelu hnutí SPD, které si mírně pohoršilo na rovných deset procent. Hnutí STAN se sedmi procenty si udrželo pozici z říjnového modelu a TOP 09 nyní dosáhla na pětiprocentní hranici. Ostatní uskupení skončila podle listopadového průzkumu pod hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny - Sociální demokracie (SOCDEM) by získala 3,5 procenta, Zelení tři procenta, komunisté i Přísaha 2,5 procenta a na dvou procentech by skončili lidovci, Trikolora i Svobodní.

Průzkum se konal od 13. listopadu do 1. prosince, zúčastnilo se ho více než tisíc respondentů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí, že Pavel skončí jako chromá kachna, říká Plesl. Nemůže se měřit se Zemanem a Klausem

Tagy: