Dovolená v Bulharsku: Zapomeňte na „balkánské“ ceny, jaké v zemi platí covidové podmínky?

Moře v Bulharsku se vyznačuje svou čistotou.

Připlatíme si za dovolené?

Bulharsko se po mnoho let těší velké popularitě mezi turisty. Ti do země míří za Černým mořem i kulturními památkami. Pověst nízkých „balkánských“ cen se však otřásá, dají se totiž srovnat s těmi českými.

O dovolené v zahraničí je i přes energetickou a inflační krizi mezi Čechy zájem. „Je opravdu enormní, pohybuje se výrazně nad rokem 2019. Vše přebírá zadržená poptávka, kdy lidé necestovali kvůli koronavirovým restrikcím,“ potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Mezi jednu z nejoblíbenějších destinací českých turistů patří Bulharsko. „Hledali jsme levnější variantu dovolené, proto jsme dali přednost Bulharsku třeba před Egyptem. Kvůli dceři, která má čtyři měsíce, jsme ale zvolili ubytování v hotelu s ‚all inclusive‘. Tím se nám podařilo snížit náklady na minimum,“ popisuje turista z jihu Čech.

Pivo za „pade“

Ceny mimo resort jsou podle něj vyšší, a dovolenou si tak jeho rodina může dovolit jen jednu za rok. „Pivo se tu ale stejně nedá pít,“ dodává s nadsázkou. Za zlatavý mok ve městě i přímořských letoviscích zaplatí podobně jako v Česku. Večeře v restauraci o jednom chodu a pití vyjde v přepočtu asi na 400 korun.

Čisté pláže i lehátka

Návštěvníci si připlatí i za pobyt na pláži, pokud preferují lehátko se slunečníkem. Na den budou potřebovat také asi 400 korun. Většina turistů proto volí levnější způsob – ručník nebo deky v takzvané „free zone“. Dobrou zprávou také je, že na plážích neplatí žádná koronavirová opatření.

Kromě opuštěných testovacích center už není v zemi po pandemii skoro památky. Rouška ani respirátor nejsou povinné ani v restauracích či letadle. Státy Evropské unie se totiž dohodly, že od 16. května je již nebudou vyžadovat.

A jednoduší jsou už i podmínky pro vstup do země. „Při příjezdu do Bulharska není potřeba žádný certifikát o bezinfekčnosti,“ uvádí velvyslanectví České republiky v Sofii na webových stránkách. Aktuální změny opatření můžete sledovat zde.

Výlety nejen pro sportovce

Dobré jídlo a klidné průzračné moře ale není jediné, co Bulharsko nabízí. Hlavní město Sofie je plné kulturních památek. Sídlí v něm hned devět univerzit, najít zde můžete jak kostely, tak i mešity. Vedle křesťanství je v zemi druhým nejrozšířenějším náboženstvím islám.

Za návštěvu stojí i tamní hory. Za necelé dvě hodiny cesty autem se z centra Sofie dostanete například k Rilskému klášteru pravoslavné církve. Nachází se v severozápadní části pohoří Rila. Návštěvu můžete spojit i s delším turistickým výletem a v Rilském monastýru třeba i přespat.

Zhruba 80 kilometrů odtud se nachází další dominanta – Sedm Rilských jezer. „Seven Rila Lakes je bezesporu jednou z nejpozoruhodnějších přírodních atrakcí na Balkánském poloostrově,“ láká tamní cestovní web. Ledovcová jezera se nachází v oblasti Dangskiya na severozápadě pohoří Rila a jsou od sebe vzdáleny jen pár metrů až kilometrů. K asi desetikilometrovému okruhu se dá přiblížit lanovkou.

Tagy: