PŘEHLEDNĚ: V Dubaji začala sezóna. Země láká i neočkované, jaká opatření tam platí?

V hotelu Rixos The Palm nosí poctivě roušky zaměstnanci i hosté.

V Dubaji začala sezóna. Co potřebujete pro cestu a jaká v zemi platí opatření

V Dubaji začala turistická sezóna, která trvá až do května. Protože se rozvolňují koronavirová opatření a země navíc hostí světoznámou výstavu Expo, tamní hotely se postupně plní. Zvýšenou poptávku v oblíbené dovolenkové destinaci potvrzuje i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Jaká opatření v zemi v současné době platí a co turisté potřebují, aby tam mohli vycestovat?

  • PCR test musí mít i očkovaní

Dubaj se neohlíží na to, zda je člověk očkovaný, nebo ne. Všichni turisté bez rozdílu musí mít pro vstup do země negativní PCR test, který nesmí být starší než 72 hodin. Dokument o negativním výsledku PCR testu je nutné mít v angličtině. Také si jej lidé musí vytisknout, v elektronické verzi jej země neuznává. Výjimku z testu mají děti do 12 let a lidé s mírným a těžkým postižením. Každá část Spojených arabských emirátů má ale pro vstup do emirátu svá pravidla.

Podle zkušeností reportérky CNN Prima NEWS personál v Dubaji na letišti kontroluje pouze pas a dokumenty o negativním testu. V restauracích, obchodech nebo v hotelích pak PCR test už nikdo nekontroluje.

  • Turisté si musí stáhnout aplikaci

České ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách uvádí, že pro vstup do země je nutné si stáhnout do telefonu aplikaci DBX Smart App. V ní by lidé měli mít informace právě o negativním testu i o očkování. Aplikaci ale podle zkušeností CNN Prima NEWS nikdo nekontroluje. Navíc se do ní mnoha lidem ani nedaří přihlásit. Je však dobré ji mít minimálně staženou v mobilním telefonu.

  • Roušky venku i uvnitř

V Dubaji lidé musí mít zakrytá ústa a nos, a to uvnitř budov, ale i venku na ulici. Stačí však chirurgické roušky, respirátory dubajská pravidla nevyžadují. Správně nasazené roušky přísně kontroluje tamní security, a to jak například v obchodních centech, tak i na ulici nebo v resortech.

U bazénu nebo na pláži turisté mít roušku nemusí. Když si jdou ale například pro pití, dýchací cesty by si měli opět zakrýt. Například v hotelu Rixos The Palm toto opatření dodržuje většina hostů automaticky. Na mnoha místech jim to však připomínají cedule. Čisté roušky jsou navíc k dispozici například u barů, na recepci nebo v restauracích.

Roušku musí nosit všichni lidé včetně personálu, výjimku mají děti do šesti let. Úřady Spojených arabských emirátů ale na svém oficiálním webu doporučují ochranu nosu a úst už pro děti od dvou let.

  • Přísné pokuty

Pokud člověk zakrytá ústa a nos nemá, může dostat vysokou pokutu. Podle zástupkyně ředitele jedné z největších cestovních kanceláří v SAE Royal Gulf Tatjany Lahmarové lidem za nedodržení nařízení hrozní pokuta až 2 000 dirhamů, tedy zhruba 11 900 korun. České ministerstvo zahraničí na svém webu uvádí sankci 3000 dirhamů, což je téměř 18 tisíc korun.

  • Rozestupy a dezinfekce

Hotely mají na chodbách, v restauracích, u barů, ale například i u bazénů také informace o tom, že lidé musí dodržovat dvoumetrové rozestupy. S velkými rozestupy jsou rozmístěny i stoly v jídelnách. Na mnoha místech je také k dispozici dezinfekce na ruce.

  • Návrat do České republiky

S návratem zpět do České republiky už to mají neočkovaní horší. Spojené arabské emiráty umístilo ministerstvo zahraničí mezi tmavě červené země, tedy země s velmi vysokým rizikem nákazy. Turisté tedy musí podstoupit test (antigenní nejpozději 48 hodin před odletem a PCR maximálně 72 hodin). Certifikát o negativním testu by měl být opět vytištěný.

S zařízením testování cestujícím pomůže cestovní kancelář nebo personál hotelu. Turisté si test hradí sami. V Dubaji stojí kolem 130 dirhamů, tedy okolo 800 korun. Když se na něj lidé však objednají on-line, cena může být jen kolem 50 dirhamů (okolo 300 korun).

Po příjezdu do Česka navíc musí být neočkovaní minimálně pět dnů v samoizolaci. Nejdříve pátý den a nejpozději 14. den od příletu musí podstoupit PCR test. Pokud bude výsledek negativní, samoizolaci mohou opustit.

Plně očkovaní mají z této povinnosti výjimku. Všichni cestující ze země však musí vyplnit příjezdový formulář před odjezdem do Česka.

  • Pozitivní výsledek testu

Když je někdo z hostů pozitivně testován na koronavirus, hotely mají vyhrazené pokoje, kde hosty izolují. Například hotel Rixos The Palm má covidových pokojů pět. „Zatím jsme využili jen dva z nich. Když byli hosté pozitivně testováni, museli jsme informovat dubajské ministerstvo zdravotnictví a hosty izolovat. Na pokojích měli veškerý servis,“ popsal generální manažer hotelu Murat Zorlu s tím, že hosté se pak přesunuli na dubajský hotel vyhrazený pro lidi, kteří jsou v karanténě.

Izolace v zemi je na vlastní náklady. Cestovní kanceláře i agentury proto doporučují sjednat si před odletem připojištění, které případnou karanténu pokryje. Například jednorázové covid pojištění zařizuje Invia v Evropě za 320 korun a mimo Evropu za 650 korun.

Jedna z nejproočkovanějších zemí světa

Ačkoliv se Dubaj na očkování neohlíží, Spojené arabské emiráty patří k nejproočkovanějším zemím na světě. Podle informací tamního ministerstva zdravotnictví je v současné době plně naočkováno téměř 86 procent dospělé populace.

Podle Lahmarové lidé berou vakcinaci jako samozřejmost. Většina obyvatel dostala už i třetí dávku a někteří dokonce čekají dokonce na čtvrtou dávku vakcíny proti COVID-19. Nejčastěji se lidé očkují čínskou vakcínou Sinopharm nebo Pfizerem. Očkování má platnost půl roku, pak je nutné vakcinaci opakovat. Bez přeočkování něj jsou lidé podle Lahmarové považováni za neočkované.

Oblíbená dovolenková destinace

Sezóna ve Spojených arabských emirátech trvá od října až do května. Podle mluvčí Invia Andreji Řezníčkové jsou Emiráty u Čechů oblíbenou dovolenkovou destinací především kvůli tomu, že díky nim mohou prodloužit léto. „Na podzim jsou v zemi teploty pro Čechy už snesitelnější. Kromě toho, že se chtějí ohřát a prodloužit si léto, se tam dost lidí také chystá navštívit Expo. Zájem o Dubaj se nám tak zvyšuje,“ uvedla Řezníčková.

Výstava Expo v Dubaji začala v říjnu a bude probíhat až do konce března. V posledních týdnech tak cestovní kanceláře i agentury evidují zvýšený zájem o tuto destinaci. „Češi létají do Emirátů nejčastěji do pětihvězdičkového hotelu s all incusive na osm dní. 70 procent našich klientů si vybírá Dubaj. Následuje Ras al-Khaimah, Ajman a Fujairah,“ vyjmenovala mluvčí Invia s tím, že mnoho hotelových kapacit v Dubaji je okolo začátku Expa plných. Zvyšuje se tak poptávka i o byznys hotely ve městě. „Disponujeme ale širokou nabídkou a klientům zájezd do Dubaje zprostředkujeme,“ dodala.

Klienti podle ní nakupují také zájezdy do SAE už tradičně i na Vánoce nebo silvestra. „Emiráty bývají v tomto období u našich klientů po Egyptu nejnavštěvovanější destinací,“ podotkla Řezníčková.

Tagy: