PŘEHLEDNĚ: Většina obchodů má zavřeno už skoro dva měsíce. Které zůstávají otevřené?

Obchod

Zklamání a rozčarování obchodníci (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Podnikatelé ani po téměř dvou měsících obchody otevřít nemohou, vláda totiž nekývla na návrh ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO). Až na výjimky tedy zůstávají malé prodejny zavřené. Nakoupit si lidé mohou i nadále například základní potraviny, zboží z papírnictví nebo lékáren. Od půlnoci z pondělí na úterý v nich nově ale budou muset nosit respirátory nejméně třídy KN95 nebo FFP2 či dvě chirurgické roušky. Které obchody jsou tedy stále ještě otevřené?

Obchody jsou zavřené už od 27. prosince. Stále platí, že lidé si v kamenných prodejnách mohou nakoupit pouze základní potřeby, jako jsou jídlo, léky či drogerie. Od 19. ledna jsou také otevřená papírnictví či obchody s dětským oblečením a obuví.

Otevřené zůstávají:

  • Supermarkety, večerky a jiné prodejny potravin
  • Drogerie, prodejny hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží
  • Lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků
  • Prodejny brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží
  • Květinářství, prodejny zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby
  • Papírnictví
  • Prodejny dětského oblečení a dětské obuvi
  • Prodejny textilního materiálu a textilní galanterie
  • Prodejny novin a časopisů
  • Prodejny tabákových výrobků
  • Prodejny domácích potřeb a železářství, přičemž za domácí potřeby se nepovažují nábytek, koberce a jiné podlahové krytiny
  • Provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilek zakoupených distančním způsobem
  • Prodejny pohonných hmot a dalších potřeb pro provoz motorových vozidel, prodejny paliv
  • Prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím
  • Prodejny malých domácích zvířat
  • Prodejny krmiva a dalších potřeb pro zvířata
  • Provozovny (včetně mobilních) s prodejem pietního zboží, například věnce, květinové výzdoby na hroby, pietní svíčky apod.
  • Prodejny zbraní a střeliva

Obchody, na které se vztahuje výjimka, mohou být otevřeny od 5. do 21. hodiny. Z povinné otevírací doby mají výjimku čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích, na nádraží a ve zdravotnických zařízeních, ty se nařízením o otevírací době řídit nemusí.

Všechny obchody, které nejsou uvedeny v seznamu výjimek, musí být zavřeny. Jde například o obchody s oděvy, prodejny nábytku a podlahových krytin, knihkupectví nebo klenotnictví.

Otevření obchodů vláda znovu projedná příští týden

Ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) vládě v pátek navrhoval, aby povolila „dootevření“ maloobchodů od pondělí 22. ledna. Podle něj se nejedná o rozvolňování stávajících protikoronavirových opatření. Platila by přísná hygienická pravidla, personál by měl povinnost nosit respirátory třídy FFP2, na 15 metrů čtverečních provozní plochy by připadl jeden zákazník.

Proti byl ale například ministr školství Robert Plaga (za ANO), který dal vládě na výběr mezi otevřením obchodů a březnovým návratem dětí do škol. Znovuzprovoznění obchodů by za rozvolňování považovali i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nebo ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Před rozvolňováním navíc varovali někteří odborníci, například epidemiolog Rastislav Maďar nebo imunolog Václav Hořejší. Ten by dokonce, stejně jako epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, vyhlásil dvoutýdenní tvrdý lockdown.

Předseda vlády Andrej Babiš na rozdíl od ministrů ale ještě ve čtvrtek nevěděl, na kterou stranu se přidá. „Nemám žádný názor,“ prohlásil na dotaz, zda je pro otevření obchodů. I když vláda nakonec v pátek na návrh Havlíčka nekývla, ministr svůj boj nevzdává a téma chce na vládě znovu otevřít příští týden.

Nechme podnikatele fungovat a zaplaťme testy

Podle Havlíčka je potřeba nastavit pravidla a vytvořit jakýsi „paralelní svět“. Obchody, služby a restaurace by tak fungovaly za přísných hygienických podmínek a lidé by mohli místa navštívit jen s negativním testem.

„Pojďme využívat samotesty. Říkám: vezměme peníze, které dnes pereme do podpory podnikání, nechme podnikatele fungovat a místo toho zaplaťme testy. Bude to stát miliardy korun, ale plaťme je, ať se každý testuje. Budeme motivovat lidi, aby se testovali, protože když budou vědět, že jsou ok, budou moci do kina, sportovat, do fitness centra, zaplavat si. Tomu říkám ten paralelní svět,“ vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Vláda v pátek přesto jednu změnu udělala. Nařídila, že lidé budou muset od půlnoci z pondělí na úterý povinně nosit respirátory nejméně třídy KN95 nebo FFP2 či dvě chirurgické roušky, a to v místech s vysokou koncentrací lidí, jako jsou obchody, nemocnice či veřejná doprava.

Tagy: