Ticho před bouří? Během 14 dnů dojde k prudkému nárůstu počtu nakažených, varuje Prymula

Roman Prymula

Nejprázdnější nemocnice a nejméně nově nakažených za skoro čtvrt roku

Česko eviduje nejméně nově nakažených i hospitalizovaných za téměř čtvrt roku. Epidemická situace se přes Vánoce zlepšila a počet nově nakažených za sobotu dokonce spadl pod jeden tisíc. Přestože podle epidemiologů čísla správně ilustrují situaci, jde prý pouze o ticho před bouří.

Neusnout na vavřínech. To je teď podle odborníků nejdůležitější. Přestože varianta covidu delta ustupuje, není vyhráno. „Myslím si, že v prvních dvou týdnech nového roku dojde k prudkému nárůstu. Bylo by divné, kdyby to tak nebylo,“ varoval CNN Prima NEWS epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj končí „éra delty“ a rozšíří se varianta omikron.

Zlepšení situace si přitom všímají i zdravotníci v nemocnicích. S covidem tam momentálně leží lehce přes dva a půl tisíce lidí, intenzivní péči potřebuje 570 pacientů.

„V posledních dnech, týdnech je patrný pokles počtu případů pacientů hospitalizovaných s COVID-19. Nicméně v intenzivní péči přetrvává problém s relativně velkým počtem takzvaně postcovidových pacientů,“ upozornil koordinátor intenzivní péče Moravskoslezského kraje Peter Sklienka.

Nová vláda prý omikron nechce podcenit. Pomoci by podle ní měl i třeba návrat povinného testování ve firmách, který chce projednávat s tripartitou. „Je to určitě lepší cesta než začít dělat lockdowny a nějaká další opatření, která nikdo nechce,“ uvedl v neděli v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že testy budou hrazené ze zdravotního pojištění.

Může vzniknout horší mutace

Při testování ve třídenních intervalech by tak mělo být propláceno osm testů měsíčně. Jenže odborníci tvrdí, že už to stejně nejspíše bude zbytečné. „Jakmile se v Česku rozjede opravdu masově varianta omikron, tak testování – a už vůbec ne trasování – nedává příliš velký smysl. Prostě se to už potom nedá uhlídat,“ varoval imunolog Václav Hořejší.

Pozitivum ale podobně jako Prymula vidí v tom, že omikron by snad nemusel tolik plnit nemocnice. „Těžké případy nejsou tolik frekventní, jako byly u delty nebo u jiných variant. Takže k přetížení nemocnic by nemuselo dojít. Na druhou stranu nemáme jistotu, že nevznikne nějaká mutace při extrémně rychlém množení viru po celém světě,“ upozornil epidemiolog.

Jak vláda, tak odborníci i přesto stále apelují na očkování. Povinné očkování v podobě, v jaké jej zavedla minulá vláda, ale současný kabinet podporovat nechce.

Tagy: