Přes půl milionu Čechů je v exekuci. Víme, jak získat úroky a poplatky z nebankovních půjček zpět!

V Česku je v roce 2023 evidováno přes čtyři miliony exekučních řízení. V exekuci se nachází přes 670 tisíc lidí a na každého dlužníka tak v průměru připadá více než šest exekucí. Tato alarmující čísla přivedla právníky z renomované brněnské advokátní kanceláře Krejčí, Rajf & Partneři k založení projektu Neplať úroky. Jeho prostřednictvím je možné získat zpět úroky, poplatky i penále z nezákonně poskytnutých spotřebitelských úvěrů od nebankovních společností.

Na základě bohatých zkušeností v oblasti poskytování právních služeb dospěli právníci z advokátní kanceláře Krejčí, Rajf & Partneři ke zjištění, že ze strany poskytovatelů nebankovních spotřebitelských úvěrů dochází při uzavírání úvěrových smluv ve velkém rozsahu k porušování zákona, což může mít za následek neplatnost uzavřených uvěrových smluv. Pokud se na danou advokátní kancelář obrátí klient, jehož smlouva o spotřebitelském úvěru se ukáže být neplatná, právníci mu pomohou získat veškeré úroky, pokuty, poplatky a penále, které spotřebitel zaplatil nad rámec jistiny, tedy částky, kterou od úvěrové instituce reálně obdržel.

„Nemoc, ztráta zaměstnání, pozdě vyplacený důchod nebo nečekaný výdaj na nájem či energie. Každý z nás se může dostat do situace, kdy mu rychlá nebankovní půjčka přijde vhod. V naší advokátní kanceláři tomu rozumíme, nikoho nesoudíme a prostřednictvím projektu Neplať úroky (www.neplaturoky.cz) jednoduše pomáháme,“ říká jeden ze zakladatelů projektu advokát Tomáš Krejčí.

„Zároveň z praxe víme, že v oblasti financí panuje u občanů velká nejistota, komu mohou důvěřovat, zejména pokud se již spálili s nevýhodnou půjčkou. Rádi bychom proto ubezpečili, že všichni klienti se na nás mohou s důvěrou obracet. Jsme oprávněným poskytovatelem právních služeb s bohatými zkušenostmi v oblasti spotřebitelských úvěrů. Za více než dva a půl roku fungování projektu Neplať úroky jsme stovkám našich klientů pomohli získat zpět dohromady již miliony korun. Naše služby poskytujeme na té nejvyšší úrovni, seriózně a plně v souladu se zákonem,“ dodává advokát Vladimír Rajf.

Kdy je úvěrová smlouva neplatná?

Zákon o spotřebitelském úvěru ukládá každé bankovní i nebankovní instituci povinnost ověřit schopnost klienta úvěr splácet. Pokud instituce úvěruschopnost klienta neposoudí dostatečně, nebo zjistí, že klient není schopen úvěr splácet, a přesto mu úvěr poskytne, stává se úvěrová smlouva neplatnou.

Neplatná úvěrová smlouva je smlouva, která je uzavřená v rozporu se zákonem č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru. Důsledkem neplatnosti úvěrové smlouvy a správného právního postupu je povinnost úvěrové společnosti vrátit všechny přeplatky (úroky, poplatky, penále apod.), které byly uhrazeny nad rámec částky, jež byla jako jistina úvěru spotřebiteli skutečně vyplacena,“ upřesňuje advokát Tomáš Krejčí.

Ze své kapsy nezaplatíte ani korunu

Při poskytování právních služeb zmínění advokáti již před mnoha lety zaznamenali, že trh spojený s poskytováním spotřebitelských úvěrů je velmi pokřiven a že v tomto směru dochází ze strany některých podnikatelských subjektů ke zneužívání finanční tísně žadatelů o úvěr. Důsledkem tohoto stavu je další zadlužování populace. Jejich cílem je tedy situaci na trhu se spotřebitelskými úvěry alespoň částečně narovnat a zajistit, že poškození klienti budou mít šanci domoci se svých nároků.

„Uvědomujeme si, že se na nás v rámci projektu ve většině případů obracejí lidé nacházející se ve finanční tísni. Finanční stránku projektu jsme proto nastavili tak, aby klienti nemuseli platit naši odměnu ze svého. Nahrání úvěrové smlouvy do našeho systému a její posouzení je proto vždy bezplatné. V případě, že úvěrovou smlouvu vyhodnotíme jako neplatnou, zahájíme vymáhací proces přeplatku na úvěrové smlouvě. Pokud je tento proces úspěšný a my získáme klientovi alespoň část peněz zpět, teprve v takovém případě vzniká naší kanceláři nárok na odměnu, kterou si odečteme od vymoženého plnění,“ uvádí advokát Tomáš Zimolka z advokátní kanceláře Krejčí, Rajf & Partneři.

Bezplatné posouzení úvěrové smlouvy na jeden klik

Projekt Neplať úroky zahrnuje právní služby spojené s bezplatným posouzením úvěrové smlouvy, právní zastoupení v případě, kdy je úvěrová smlouva vyhodnocena jako neplatná a také proces vymáhání úroků a poplatků.

Jak si tedy nechat prověřit úvěrovou smlouvu zdarma? Jednoduše. Navštivte webové stránky projektu na www.neplaturoky.cz a vyplňte jednoduchý online formulář.

Kromě osobních údajů budete potřebovat kopii úvěrové smlouvy a fotografii vašeho občanského průkazu. S vyplněním formuláře vám může pomoci jednoduchý videonávod umístěný na YouTube kanále projektu.

Jeden příklad za všechny

Ke klientům, kteří prostřednictvím projektu Neplať úroky získali zpět nejen zaplacené úroky, ale také veškeré poplatky a penále, patří i paní Blažena R., která se rozhodla přispět svému synovi na koupi bytu. U nebankovní společnosti si vzala půjčku ve výši 450 tisíc korun. Špatně si ale spočítala své měsíční výdaje a neuvědomila se, že její důchod nebude na splácení úvěru stačit. Syn jí se splácením nemohl pomoci, všechny peníze totiž investoval do koupě daného bytu.

„Paní Blažena se na nás naštěstí včas obrátila. Zjistili jsme, že nebankovní instituce řádně nezkoumala její schopnost úvěr splácet a úvěr jí tedy vůbec neměl být poskytnut. Smlouvu jsme proto vyhodnotili jako neplatnou a pomohli jí získat zaplacené úroky, penále a poplatky ve výši přes 150 tisíc korun zpět,“ uvádí advokát Vladimír Rajf.

Edukace je důležitá

Zájem o rady a právní služby v oblasti spotřebitelských úvěrů mají především senioři, samoživitelé či lidé pobírající dávky v nezaměstnanosti. Přibývá ale také mladých lidí, kteří si neuvědomují nebezpečí spojené s dluhovou pastí a vlivem nedostatečné finanční gramotnosti naletí nebankovním institucím na zdánlivě výhodné půjčky.

„Součástí našeho projektu Neplať úroky je proto i snaha zvyšovat zájem a obecné povědomí společnosti o problematice tzv. dluhových pastí a tím napomoci zvýšit finanční gramotnost naší populace. Běžně se totiž setkáváme s případy, kdy si zcela zjevně nevýhodné spotřebitelské úvěry berou lidé, kteří teprve nedávno dosáhli zletilosti, a to bez toho, aniž by si promysleli možné důsledky. Chceme proto apelovat zejména na mladší generaci, aby se zamyslela nad tím, zda si opravdu potřebuje půjčovat peníze na zbytečné věci jako je nejnovější modelová řada oblíbené značky mobilního telefonu a podobně,“ dodává na závěr advokát Tomáš Krejčí.

Tagy:
peníze projekt půjčka úrok exekuce poplatek Česko Komerční sdělení úvěr advokátní kancelář nebankovní půjčka spotřebitelský úvěr Krejčí, Rajf & partneři Neplať úroky