Tohle je válka: Patnáct fotografií, které ukazují krutou realitu konfliktu na Ukrajině

Ruská invaze na Ukrajině trvá bez několika málo dnů už měsíc. Na obou stranách zemřely tisíce vojáků, mezi Ukrajinci však umírají i civilisté. Lidé prchají na západ do Evropy. Rusové neustále bombardují i civilní cíle. Podívejte se na fotografie, které ukazují zkázu v zemi prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na Ukrajině je přibližně 6,5 milionu lidí, kteří kvůli válce opustili své domovy. Z Ukrajiny už uprchlo přes 3,2 milionu lidí, informovala v pátek Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Podle ní Ukrajina rychle směřuje k podobným úrovním počtu uprchlíků jako Sýrie v době války, která z domovů vyhnala na 13 milionů lidí.

Úřad Vysoké komisařky OSN pro lidská práva potvrdil v pátek dalších 36 úmrtí civilistů. Bilance civilních obětí po 22 dnech bojů dosáhla 816 mrtvých. Mezi civilní populací také agentura OSN registruje nejméně 1 333 zraněných. Ukrajinské úřady však hlásí mrtvých výrazně více.

Mezi nejvíce zasažená města patří Charkov, Mariupol, Žitomir, Mykolajiv nebo Ochtyrka. Střílí se ale i na západě země ve Lvově, nedaleko polských hranic.

Tagy: