Při demonstracích na podporu Navalného zatkli přes 2800 lidí včetně jeho ženy

Alexej Navalnyj

Potlačované protesty v Rusku

Více než 2 800 lidí bylo v sobotu zadrženo v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného; jenom Puškinovo náměstí v Moskvě odpoledne zaplnily tisícovky lidí, uvedla agentura AP. Mezi zadrženými v hlavním městě je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři v třeskutých mrazech. Spolupracovník Navalného Leonid Volkov dnes řekl, že opozice uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění příští víkend.

Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo ve zhruba 90 městech zadrženo nejméně 2 800 lidí, z toho 1099 v Moskvě a 388 v Petrohradě

V Moskvě protestovalo 40 tisíc lidí

Reportéři agentury Reuters účast v metropoli odhadli na nejméně 40 tisíc lidí, ruské úřady hovoří o čtyřech tisících demonstrantů. Ruské ministerstvo zahraničí na odhad Reuters reagovalo sarkastickou poznámkou. „Proč neříct rovnou čtyři miliony?“ uvedlo na sociální síti Telegram.

Množství demonstrantů policisté zatkli, včetně manželky Navalného Julije, která to uvedla na Instagramu, když byla odvážena policejním vozem. Na Puškinově náměstí propukly potyčky s policií. Těžkooděnci demonstranty hrubě vláčeli pryč do policejních autobusů a antonů, některé bili obušky, popisuje dění AP.

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj. Ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východě země. Demonstranti skandovali hesla „Svobodu Navalnému“, „Svobodu politickým vězňům“ či „Putin je lhář“.

Aktivisté podle AFP zveřejnili videonahrávky z Vladivostoku, na nichž je vidět, jak policisté při zásazích pronásledují a bijí demonstranty obušky a nakládají je do policejních antonů. Podle serveru DownDetector byly také v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu. Jejich rušení někdy využívají ruské úřady k tomu, aby zkomplikovaly odpůrcům komunikaci. Na mnoha místech museli demonstranti čelit mrazivým teplotám, které například v Jakutsku klesaly až k −50 °C.

Epidemie jako záminka?

Kromě Navalného ženy byla zadržena i Ljubov Sobolová, právnička a spolupracovnice Navalného z jeho Fondu boje s korupcí. Spolu s dalšími spolupracovníky opozičního vůdce byla zatčena již ve čtvrtek, následně ale byla tato matka malého dítěte propuštěna. Rovněž zadržená Navalného mluvčí Kira Jarmišová byla odsouzena k devíti dnům vězení.

Demonstranti v Moskvě se po setkání na Puškinově náměstí vydali na pochod ke Kremlu. Někteří z nich házeli po policistech sněhové koule, což vyprovokovalo střety mezi bezpečnostními složkami a nespokojenci. V davu byly vidět transparenty s nápisy jako „Já se nebojím“ či „Ne diktatuře“.

Moskevská policie ráno varovala, že jakákoli nepovolená shromáždění „bez prodlení potlačí“, a kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsoudil plánování „nepřijatelných“ demonstrací v době, kdy se země potýká s epidemií koronaviru.

Stovky lidí za propuštění Navalného demonstrovaly i v různých evropských městech, včetně Berlína, Paříže nebo Prahy. Britské ministerstvo zahraničí pak vyzvalo Rusko k respektování mezinárodních závazků ohledně lidských práv a vyjádřilo hluboké znepokojení nad zadržením mírumilovných protestujících.

Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil.

Tagy: