Bezhotovostní platby luxují konta rychleji. Lidem s kartou chybí brzda, tvrdí odborníci

Platba kartou v obchodě

Bezhotovostní platby luxují konta rychleji, než placení penězi

Diskuse o rozdílech v placení kartou či hotovostí jsou v Česku stále živé. Platba kartou nám prý luxuje konta mnohem rychleji, tvrdí finanční odborníci i laici. Podle posledních průzkumů se totiž k úhradě hotovostí vracíme čím dál víc. Stejně tak ale přibývá možností placení právě bezhotovostně. Oba způsoby mají svá pro a proti.

Karty, telefony, hodinky, prsteny nebo dokonce implantované platební čipy v ruce. To je současností, ale především budoucností placení. Samotná hotovost přitom pořád na kahánku nemá. Nějakou tu bankovku u sebe podle průzkumů vždy nosí tři čtvrtiny populace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hotovost, nebo platební karty? Podívali jsme se vládním i opozičním poslancům do peněženky

Podle ředitele společnosti Euronet Ondřeje Kozáka je za setrváváním u hotovostních plateb především lepší rozhled o tom, kolik lidé utratí. „Někteří respondenti uváděli, že hotově platí proto, že mají lepší přehled o svých financích. Z výzkumu také vyplynulo, že překvapivě více lidí preferuje hotovost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Při platbě kartou je podle ekonoma Dominika Stroukala mnohem častější jev, že si platící dopřeje nad rámec původní sumy. „Zaplatí třeba za něco sladkého či nezdravého. Zatímco placení hotovostí jednoduše fyzicky bolí. Současné výzkumy to potvrzují,“ sdělil.

Problém může být i virtualita peněžních prostředků. „Při bezhotovostních platbách může mít člověk pocit, že hodnota peněz je vlastně nižší. Může mu také připadat, že má větší obnos,“ ozřejmil psycholog Jan Kulhánek pro CNN Prima NEWS.

Lidé proto hotovostí platí dokonce častěji, než tomu bylo ještě před rokem. „Tento způsob platby uvedlo o 11 procent více dotázaných. Fyzickým kontaktem s penězi získávají přirozenou brzdu v rámci utrácení,“ sdělil Kozák.

Tento trend menší útraty nyní potvrzují i nová data z pohostinství. Tam, kde to místo pípání spíše cinká a šustí hotovostí, se prý restauratéři potýkají s nižšími tržbami. „V momentě, kdy poskytujete možnost bezhotovostní platby, inkasujete o 35 procent více tržby, než pokud tuto možnost nemáte,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Placení kartou nabízí jiné výhody. Mezi ně patří rychlost transakce či možnost získat část prostředků zpět, tedy takzvaný cashback. Naproti tomu při hotovosti máte vedle větší kontroly nad výdaji také větší soukromí. Navíc se nemusíte bát, že vám kartu v nějaké restauraci mimo větší města nevezmou.

Tagy:
šetření Dominik Stroukal platba platební karta Luboš Kastner výdaje Jan Kulhánek Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR hotové peníze Ondřej Kozák