CNN Prima News Luboš Kastner

Luboš Kastner

Výpis příspěvků ke štítku „Luboš Kastner“

Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Pivo bývalo tahákem gastronomie, nyní je jeho ekonomickou achillovou patou. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner. Podle něj totiž restauratérům generují zisky především jídla, nikoliv oblíbený nápoj z chmelu. Vesnickým hospodským doporučil nový ekonomický model. Odborník mimo jiné vyslovil prognózu ohledně ceny piva za sto korun.

Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

V restauracích si nově připlatíme kvůli vyšší sazbě DPH i za čepované pivo. Zvýšení sazby na 21 procent se promítne jako jedno z největších zdražení „točeného“ za desítky let. U nejlevnějších provozů na vesnicích může pro štamgasty cena za jeden půllitr narůst až o tři koruny a u restaurací ve větších městech dokonce až o osm korun. Podle zástupců podniků nové ceníky ohrozí až třetinu vesnických hospod.

Dvojí zdražení u piva a víno bez daně? Celý národ si klepe na čelo, kritizoval politiky expert

U piva čekáme dvojí zdražení, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner s tím, že cena roste nejen kvůli zvýšení daní, ale také kvůli zdražení, které pivovary oznámí na podzim. Nulová daň na tiché víno je podle něj ošklivý případ politicko-ekonomického lobbování a celý národ si kvůli tomu klepe na čelo. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že by pracovní skupina k spotřební dani na tiché víno měla přijít se závěry do konce letošního roku.

Vyšší daň na pivo? Hospody z vesnic zmizí, varuje expert před Stanjurovým návrhem

Pokud vláda prosadí změny DPH u některých položek včetně piva, dojde k „výmazu“ hořkého moku na vesnicích. Ve vysílání CNN Prima NEWS to nastínil Luboš Kastner, garant projektu Asociace malých a středních podniků. Přesun chmelového nápoje ze složky s 10procentním daňovým zatížením do nejvyšší kategorie, tedy 21 procent DPH, by podle něj dostalo vesnické hospody do provozní ztráty. Úprava by prý ohrozila i podniky ve městech. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se zatím jedná pouze o neschválený a neoficiální návrh.

Neočkovaným nenaléváme. Přesto jsme na mapě rebelů, stěžuje si hospodský

Protiepidemická opatření nejsou po chuti celé řadě lidí. O krok dál šli někteří restauratéři, kteří otevřeně odmítají dodržovat vládní nařízení a do svých provozoven pouští lidi bez jakýchkoliv omezení, tedy i bez očkování. Dokonce existuje i interaktivní mapa s takovými restauracemi a dalšími zařízeními. Některé provozovny jsou na ní ale neprávem, a tudíž se brání.

Spropitné v Česku má být dobrovolné, číšníci by se jinak nesnažili, říká Kastner

Gastronom Luboš Kastner má za to, že spropitné by v českých restauracích i nadále mělo být dobrovolné. Personál by se totiž jinak nemusel snažit, protože by rovnou počítal s jistými penězi. Představitel Svazu malých a středních podniků a živnostníků i restauratérského spolku Apron v rozhovoru pro CNN Prima NEWS dále například hovořil o potřebě zlegalizovat spropitné, aby se tak pomohlo číšníkům a servírkám.