Herečka Černodrinská o stavech úzkosti: Je deprimující mít peklo v hlavě, přiznává
Luboš Kastner
Výpis příspěvků ke štítku „Luboš Kastner“
Točené pivo za 70 korun a extrémně drahý řízek? Už brzy realita, předpověděl restauratér
Na zdražování energií a potravin logicky doplácejí i restaurace. Podle představitele Asociace restauratérů Apron Luboše Kastnera hospody vlivem krize často mění od základu obchodní strategii. Upravují menu a rovněž zmenšují porce. Zdražení ale nejspíš žádný z podniků neuteče. Za kolik budou restaurace na podzim nabízet obědy či točené pivo?
Povinné balení zbytků v restauracích by mohlo vést k dalšímu zdražení. Jak jídlem neplýtvat?
Když nedojíte jídlo v restauraci, obsluha vám bude muset nabídnout, abyste si zbytky odnesli domů. Takový zákon by mohl brzy začít platit ve Španělsku. A u nás? Podle majitelů restaurací to nemá smysl. Někteří mluví i o tom, že povinné balení jídla by mohlo zvýšit ceny.
Neočkovaným nenaléváme. Přesto jsme na mapě rebelů, stěžuje si hospodský
Protiepidemická opatření nejsou po chuti celé řadě lidí. O krok dál šli někteří restauratéři, kteří otevřeně odmítají dodržovat vládní nařízení a do svých provozoven pouští lidi bez jakýchkoliv omezení, tedy i bez očkování. Dokonce existuje i interaktivní mapa s takovými restauracemi a dalšími zařízeními. Některé provozovny jsou na ní ale neprávem, a tudíž se brání.
Co teď máme dělat? Vláda novými pravidly hned zamotala hlavu majitelům hospod i hotelů
Vláda ve středu představila nová opatření, která se citelně dotknou restauratérů a hoteliérů v období svátků a oslav nového roku. Ti jsou však z novinek naprosto zmatení a pozitivních ohlasů přišlo pomálu, zdali vůbec. Asociace i svazy provozovatelů zařízení doufají, že vláda v psané verzi nejasné informace osvětlí.
Šokující, absurdní, likvidační. Organizátoři akcí a podnikatelé kritizují nová opatření
Nově oznámená vládní opatření jsou absurdní, diskriminační a pro některé i likvidační, zlobí se hned několik asociací a spolků. Kvůli omezení otevírací doby přijdou některé podniky o nejsilnější sezónu, na kterou se připravovaly po celý rok. MMnoz po několika lockdownech už nemají žádné rezervy a hrozí jim krach.
Spropitné v Česku má být dobrovolné, číšníci by se jinak nesnažili, říká Kastner
Gastronom Luboš Kastner má za to, že spropitné by v českých restauracích i nadále mělo být dobrovolné. Personál by se totiž jinak nemusel snažit, protože by rovnou počítal s jistými penězi. Představitel Svazu malých a středních podniků a živnostníků i restauratérského spolku Apron v rozhovoru pro CNN Prima NEWS dále například hovořil o potřebě zlegalizovat spropitné, aby se tak pomohlo číšníkům a servírkám.
Jak na spropitné? V Evropě hosté platí automaticky, v Česku nemusí dát ani korunu
V Česku je spropitné v restauracích nedílnou součástí příjmů číšníků a servírek. Peníze od hostů navíc pro ně představují nezanedbatelnou částku k jejich platu. Výše spropitného je v tuzemsku tradičně věcí zákazníka, nemusí je dokonce dávat vůbec. Jsou však i restaurace, které po západním vzoru jdou cestou připisováním sazby na účet.
Lidé se do hospod nehrnou. Mnozí se bojí koronaviru, jiní si zvykli pít doma
Zavřené restaurace a bary jen složitě lákají zpět své někdejší zákazníky. Už několik týdnů mají sice otevřené nejen zahrádky, ale lidé se nehrnou. Mnozí se totiž stále bojí koronaviru, jiní si jednoduše zvykli popíjet doma. Situace je nejhorší v menších městech. Podle průzkumů se do restaurací bojí každý desátý Čech, který je dříve běžně navštěvoval.
Na podzim se může znovu zavírat, připustil Havlíček. Restaurace omezení odmítají
Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou další omezení, uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Spolu s restauratéry věří, že režim bezpečné provozovny bude fungovat podle plánu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na brífinku o budoucnosti gastronomie dodala, že kvůli soudu už nebude možné vyhlásit lockdown bez nouzového stavu.
Kuchaři a číšníci během pandemie z gastronomie uprchli. Restaurace nemají lidi
Kuchař nebo servírka. Ještě před pár lety velmi atraktivní zaměstnání s nadprůměrnými výdělky. Pandemie však zapříčinila, že se do gastronomie v současnosti lidé nejenže nehrnou, ale naopak z ní utíkají. Po rozvolnění a možnosti konečně otevřít majitelé restaurací čelí náhlému nedostatku pracovních sil.
Neočkovaným nenaléváme. Restauratéři hosty kontrolovat nebudou, stačit bude vývěska
V restauracích hostinští nebudou kontrolovat očkování či negativní testy na koronavirus, stačí, když vyvěsí sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Při případné kontrole hygieniků se pak z nedodržení vládního opatření bude zodpovídat host, nikoliv provozovatel podniku. Zástupce Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Luboš Kastner ve středu večer uvedl, že jde o výsledek dohody s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.
Levínský: Rozvolňování už funguje, na horká kamna jsme si sedli třikrát
Rozvolňování opatření funguje dobře. V minulosti jsme si na horká kamna sedli třikrát a poučili jsme se. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS to řekl René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů, který je zároveň členem poradní skupiny MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace).