Příběh Rumunsky a Miry: V čem je záchrana psů v Rumunsku jiná?

Stále se najdou lidé, kteří nesouhlasí s tím, aby čeští dobrovolníci pomáhali zvířatům i za hranicemi naší republiky, především na Balkáně. To je případ organizace Heart for Romanian dogs, z. s., kterým nejsou lhostejné osudy rumunských psů. Nesnaží se psy dovážet do Čech, ale pomáhat na místě. Podporovat tamní azyly, aby mohly ze státních útulků brát psy do individuální péče a poskytnout jim veterinární ošetření a jídlo. Toho se v útulku nedočkají. Skončit v tamním státním útulku je pro psy daleko horší než být na ulici. Příběhy a osud dvou fenek, první pojmenované trefně Rumunska a druhé Miry, což je zkratka slova Miracle (zázrak), protože její uzdravení jím skutečně je, výborně ilustrují život mnoha psích tuláčků v Rumunsku.

Příběh Rumunsky: Ze skladu do teplého pelíšku

Rumunska (jméno dostala od tamní záchranářky) byla nalezena záchranářkou Cristinou ve skladu dřeva. Tam jí nosila jídlo místní obyvatelka, to však byla jediná péče, kterou jí dokázala zajistit. Fenka měla v době nálezu veliký tumor, který ji velmi ztěžoval život a přímo ji na něm dokonce ohrožoval. Cristina odvezla holčičku na veterinární kliniku, kde byla hned operována. Překvapivé bylo následné zjištění, že fenka už má úctyhodný věk –⁠ čtrnáct let.

S přihlédnutím, že jen málo rumunských pejsků bez domova se dožívá věku kolem deseti let, je to číslo na místní poměry vskutku vysoké. Po stabilizaci jejího zdravotního stavu se přemístila do soukromého azylu v Targu Jiu, kde jí byla vyčleněna speciální zotavovací místnost. Dostávala pravidelně kvalitní krmivo, léky a užívala si ležení u krbu. V teplém pelíšku se jí zalíbilo natolik, že se jí nechtělo ani jít se vyvenčit a odmítala svůj zbožňovaný pokoj opustit.  Dnes už se v azylu rozkoukala a svým –⁠ byť již pomalejším tempem –⁠ vše prozkoumává a objevuje.

Mira: Díky péči se stal zázrak

Druhá zachráněná psí slečna Mira žila bez majitele v blízkosti jedné úřední budovy. Obdobně jako Rumunska měla v době nálezu ohromný útvar u ocásku –⁠ v tomto případě se nejednalo o tumor, nýbrž o vyhřezlá střeva. Ani její stav nikdo z místních jaksi neřešil, byť procházeli přímo kolem ní. Opět ihned putovala díky Cristině na veterinární kliniku. Video, na němž byla detailně zachycena její rána těsně po operaci, nás nechávalo na silných pochybách, zda se Mira opravdu uzdraví, protože rozsah rány byl ohromný. I v tomto případě však následovalo překvapení a už po pár dnech v azylu se z Miry stal velmi aktivní a hravý pejsek. Miřina radost ze života a z uzdravení je nesmírná. Pobíhá po celém azylu s nastraženýma ušima, vesele vrtí ocáskem a nadšeně se seznamuje s ostatními zdejšími psími svěřenci. Je to velká optimistka vděčná za svoji šanci na krásný život.

Přestože v obou těchto případech vše dopadlo dobře a o Miru i Rumunsku je nyní v azylu skvěle postaráno a vyhlíží zde svou milující rodinu, pejsků jako ony dvě jsou v Rumunsku doslova miliony.

Proč Češi pomáhají v Rumunsku

Jako Češi –⁠ národ pejskařů –⁠ nejsme zvyklí na přejeté psy na silnicích, volně pobíhající ve městech i na vesnicích –⁠ nezřídka ve strašlivém stavu nebo spousty opuštěných štěňat v krabicích podél silnic. Psi, kteří se dostávají do azylů, jsou nezřídka v takovém stavu, že je až těžko pochopitelné, že jsou stále ještě naživu. Co je tedy hlavním specifikem rumunské psí záchranařiny? Ano, je to bohužel KVANTITA potřebných. Počet bezprizorních psů v Rumunsku je odhadován na 1–⁠3 miliony. Řešení je jednoduché, zaprvé intenzivní celoplošné kastrace, ty se bohužel stále nekonají, resp. ne v takové míře, v jakých jich je třeba, a zadruhé pravidelná a rozsáhlá podpora místních psích záchranářů.

V Česku těžko najdeme soukromý azyl pečující o desítky i stovky opuštěných psů najednou. V azylech, které naše organizace Heart for Romanian dogs z. s. podporuje, je aktuálně cca 300 pejsků –⁠ počty se mění v závislosti hlavně na štěňatech –⁠ a každoročně těmito azyly projdou další stovky a stovky psů. Každý zodpovědný psí majitel moc dobře ví, kolik financí ho stojí jeho miláček měsíčně. A nyní si představte, kdybyste se starali třeba o 70 i více pejsků v jeden moment a navíc dlouhodobě.

Jeden azyl za tři roky pomohl tisícovce psů

Čísla mluví jasně, například jen azylem u zmiňované Cristiny (jeden ze čtyř, kterým nyní pomáháme) prošlo za ani ne tři roky na tisíc zachráněných pejsků. To jsou celkem tisíce a tisíce zachráněných psích duší, kterým jen tyto čtyři azyly pomohly. A právě tito rumunští záchranáři a jejich náročná intenzivní práce od svítání do západu slunce, která dává naději tisícům, jsou nesmírně zásadní. Protože prostě jen dovézt zmiňované tisíce psů ve stejném období třeba do České republiky by bylo za stejné období zcela nepředstavitelné a i jen z desetiny ani fyzicky reálné. Přesně proto nesmí tyto azyly zůstal bez výraznější podpory, aby řešení situace toulavých psů zde bylo skutečně efektivní a mělo svou dlouhodobou perspektivu.

„Náš spolek Heart for Romanian dogs z. s.  funguje za účelem pomáhat přímo na místě a tyto skvělé výjimečné lidi v jejich činnosti v maximální možné míře podporovat. Zajistit každý měsíc dostatek krmení, odčervení, antiparazitik, uhradit veterinární a provozní náklady a samozřejmě kastrovat v takové kvantitě svěřenců je nesmírně náročné,“ říká jedna ze zakladatelek spolku Michaela Seifertová.

Dobrou zprávou je, že se jim aktuálně v součinnosti se zahraničními organizacemi zaměřenými čistě na adopce daří velmi dobře nalézt domovy pejskům –⁠ v Anglii, Německu i ve skandinávských zemích. Naopak shánění dostatku financí na každodenní naprosto nezbytné náklady je velikým bojem a každý finanční příspěvek je okamžitě využit. Třeba jen snaha o záchranu života několika štěňátek běžná šplhá k desetitisícům.

„Velmi důležitá práce místních dobrovolníků je potřeba vzdělávat místní rumunské obyvatelstvo v tom, že každičký psí život má smysl a rovněž tak zajištění jeho kvality. Že psi nejsou jen pracovním nebo hlídacím nástrojem nebo dokonce obtížnou komplikací, ale skutečným přítelem člověka. Bez těchto místních psích záchranářů by situace byla v této zemi naprosto ztracená,“ doplňuje Míša.

Byť situace psů v Rumunsku je už desetiletí katastrofální, sílící činnost místních záchranářů v zemi v kombinaci s adopcemi do jiných evropských zemí, kde jsou útulky prázdné a poptávka po psech vysoká, společně také s už pokrokovějším uvažováním mladých Rumunů, znamená určitou naději do budoucna.

Pomoci můžete i vy, buď finančním darem, adopcí psa na dálku nebo se přímo spojte s organizací, pokud chcete věnovat například krmivo, dezinfekční či veterinární prostředky - 777 884 021.

Tagy: