Krutý osud vězňů z Chersonu: Mučili je a odvlekli do Ruska. Domů nemohou ani po konci trestu

Loni při spěšném opouštění okupovaného Chersonu s sebou odvlekli Rusové podle odhadů přes 2 000 vězňů. Pár dní nato ukrajinská armáda oblast osvobodila. Moskva nejprve vězně přemístila na Krym a pak deportovala do Ruska. Vrátit se nemohou, i když jim vypršel trest, píše nezávislý list The Moscow Times.

Více než rok po osvobození Chersonu ukrajinskými jednotkami vypluly na povrch detaily dokládající, co se během loňských listopadových dní stalo s ukrajinskými vězni v oblasti a kde se v současnosti nacházejí.

Sondu do jejich života provedl nezávislý list The Moscow Times ve spolupráci s neziskovými organizacemi na Ukrajině, v USA i Rusku. Podle něj ruská armáda odvlekla z Chersonu na poslední chvíli přes 2 000 ukrajinských vězňů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč Ukrajinci nedobyli Krym? Přepočítali jsme se, na vině je i Západ, říká Zelenského muž

Už pár dní před začátkem války se začali vězni v chersonské trestnici Daryjevska a vazební věznici bát, co s nimi bude, když na Ukrajinu zaútočí Rusové. Dozorci jim odpovídali stroze: „To není vaše věc.“

Vězni, kteří v minulosti bojovali na Donbasu, dokonce sepsali otevřený dopis, v němž úřady žádali, aby byli propuštěni a posláni znovu do války. Žádost byla zamítnuta. Někteří zaměstnanci věznice pak trestancům údajně radili, aby svou žádost zničili. Věděli proč.

Pár dní nato začala válka. Cherson padl mezi prvními. Úřady nestačily evakuovat věznici, která spadla pod správu Rusů. „Když se Rusové vězení zmocnili a objevili dopisy, mučili veterány, kteří chtěli bojovat,“ napsal list The Moscow Times.

Pod tíhou okupace

Ve věznici začala nová éra. Někteří ukrajinští bachaři rychle začali kolaborovat, jiní se odmítli podvolit. Rusko mezitím začalo nutit vězňům ruské občanství. Přibývalo bití a týrání.

Na podzim minulého roku už začínali v Moskvě tušit, že ukrajinská armáda brzy Cherson osvobodí. Rusové údajně proto nahnali na jedno místo lidi z různých věznic (kvůli tomu se mezi nimi začala šířit tuberkulóza) a začali je odvážet pryč. Nejprve na Krym, později do Ruska.

„Přivezli všechny na jednu hromadu. Nemocné i zdravé. Za pochodu svařili palandy, spali jsme na střídačku, někteří na zemi, někteří dokonce na ulici. O jídlo pro všechny se samozřejmě nikdo nepostaral, dva týdny jsme jedli jenom kaši,“ popsal novinářům jeden z vězňů jménem Vadym.

Byl jedním z mála, kterému se nakonec podařilo deportaci uniknout. Několik stovek vězňů zůstalo také ve vazební věznici v Chersonu. Stráže jim při úprku nechaly klíče. Mnozí z vězňů posléze utekli, někteří z nich se ale vrátili. Ukrajinci se tehdy hodlali vypořádat především s těmi, kteří kolaborovali s Ruskem.

Podivné vakuum

Ukrajinští vězni odvlečení do Ruska se nyní nacházejí v podivném vakuu. Někteří jsou v ruském vězení. Některým trest skončil a úřady je propustily. Jenže dostat se zpátky na Ukrajinu je pro ně nereálné. Mnozí proto volí pohodlnější řešení.

Oleh Tsvilyj, předseda nevládní organizace Ochrana vězňů Ukrajiny, pro nezávislý web openDemocracy sdělil, že čím dál více z nich přijímá ruské občanství a usazuje se v Rusku natrvalo.

„Ruská propaganda je přesvědčuje, že po návratu na Ukrajinu je pošlou zpátky do vězení nebo rovnou do boje. Tak to ale není,“ uzavřel Tsvilyj.

Tagy: