Přichází další fáze. Zřídili jsme stávkový výbor, oznámil Středula a naznačil termíny protestů

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Odboráři jednají o postupu proti vládnímu úsporného balíčku

Přecházíme do další fáze a zřídili jsme celostátní stávkový výbor. Chystáme stávkové akce, od 26. do 30. června jsme stanovili čas pro své aktivity, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na úterní tiskové konferenci. Podle něj jde o konkrétní krok, který postupně může vést až ke generální stávce. Zopakoval ale, že by byl rád, kdyby k ní nakonec nedošlo.

ČMKOS je podle předáka připravena kdykoliv a kdekoliv sednout za jednací stůl ke konsolidačnímu balíčku. Během jeho proslovu ovšem nevyplynulo, že by se v nejbližší schylovalo ke generální stávce v pravém slova smyslu, jak to původně avizoval v uplynulých dnech. Stejně tak si šetří detaily, v jaké formě zmíněné stávky proběhnou a které odbory se k nim zapojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok, který v EU nemá obdoby. Němcová obvinila Středulu z eskalace napětí, ten žádá omluvu

„Nějaké náměty máme, ale jistě chápete, že je nyní prozrazovat nebudu. Některé budou koordinované, jiné lokální. Co se týče celostátní stávkové akce, byl bych rád, kdyby k ní nedošlo,“ podotkl odborový předák.

Vyhlášení stávkové pohotovosti považuje Středula už za alarmující čin, zatímco zformování celostátního stávkového výboru označil za konkrétní krok, který by mohl vést k protestům, pokud by stále nedošlo na domluvu mezi odbory a vládou Petra Fialy (ODS).

Stávkový výbor tvoří předáci a předačky 12 svazů, vedení centrály a pracovníci technické podpory. Premiéra chtějí vyzvat ke svolání tripartity. Podle Středuly by se zasedání členů vlády, odborářů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června.

„Není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla a uklidnila situaci,“ uvedl Středula.

Premiér už řekl, že balíček se může upravit, zásadní změny v něm ale vláda provádět nebude. Návrhy odborů jako obnovení EET označil Fiala za nerealistické, konsolidaci by podle něj nezajistily.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíc členů. Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů.

Předáci nesouhlasí se změnami DPH, snížením sumy na platy či obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Navrhují svých 12 kroků k ozdravení rozpočtu.

Tagy: