Bartoš na Prague Pride? Bůh nás ochraňuj, rýpl si Vondrák. Teď čelí ostré kritice

Ivo Vondrák a Ivan Bartoš

Prague Pride vrcholí

O víkendu v hlavním městě vyvrcholil festival Prague Pride, který mimo jiné bojuje za práva sexuálních menšin. Tradičního sobotního průvodu se podle odhadů účastnilo až 60 tisíc lidí. Nechyběli ani někteří politici včetně ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Proti jeho účasti i celé akci se ohradil například moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Za to pak na sociálních sítích čelil poměrně ostré kritice.

„Ministr? Ministr vlády České republiky? Jako ateista říkám: ‚Bůh ochraňuj tuto zemi,‘“ napsal Vondrák na Twitter. Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje tak reagoval na Bartošovu účast na sobotním duhovém průvodu Prague Pride.

Bartoš přitom nebyl jediným členem Pirátů či vlády, který se akce zúčastnil. Kromě něj dorazil například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Já tam byl taky,“ připomněl na Twitteru jeho stranický kolega a ministr zahraničí Jan Lipavský. „To mě nepřekvapuje,“ odpověděl Vondrák s tím, že Prague Pride je podle něj obscénním průvodem, který postrádá důstojnost.

V diskusi se však člen hnutí ANO setkal spíš s nesouhlasnými reakcemi. „Jako věřící křesťan a konzervativec říkám, že je tisíckrát lepší účast člena vlády v průvodu Prague Pride než prolhaný a zlodějský StBák v čele vlády se všemi svými nohsledy z hnutí ANO ve veřejných funkcích. Před nimi nás Bůh chraň,“ uvedl například exministr financí a někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Velké podpoře se těšil i komentář jednoho z diskutujících, který připomněl Vondrákovu minulost: „Sexuální orientaci si vybrat nemůžete, ale to, jestli jste v roce 1988 vstoupil do KSČ, nebo ne, záleží jen na vás.“ Pravdou je, že Vondrák se krátce před sametovou revolucí stal členem KSČ. Stranu vzápětí opustil v roce 1990. „Raději člen KSČ z přinucení než neomarxista dobrovolně,“ hájil se politik.

Další kritici rovněž Vondráka obvinili z homofobie, což ale rázně odmítl: „Nejsem homofob. Měl jsem homosexuála jako proděkana a mám takového i náměstka. Nemám nic proti těmto lidem. Vadí mi explicitní propagace.“

Sobotní průvod, který vyjadřuje toleranci a podporu sexuálním menšinám, byl vrcholem týdenního festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů. Sobotní akce, které se letos podle odhadů zúčastnilo zhruba 60 tisíc lidí, se konala poprvé od roku 2019. V předchozích dvou letech se neuskutečnila kvůli covidové pandemii. Festival jako takový však běží každý rok.

Zatímco někteří politici Prague Pride podporují, jiní – především z konzervativnějších či náboženských kruhů – jej v mnohém považují za nevhodný. Často poukazují na velmi explicitní obleky některých účastníků. V západních či severních evropských zemích je vcelku běžné, že se na podobné akce dostaví i vládní politici.

Tagy: