Prigožin uteče do Afriky, Kadyrov opevní Čečensko. Šéf opozice o osudu Putinových věrných

Ramzan Kadyrov a Jevgenij Prigožin

Rusko manipuluje výroky Petra Pavla

Mezi prominentní postavy v okolí ruského prezidenta Vladimira Putina patří šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a čečenský mocnář Ramzan Kadyrov. V případě ruské porážky na Ukrajině a pádu Putinova režimu by oba skončili mimo Rusko. Myslí si to bývalý ruský poslanec a dnes exilový lídr opozice Ilja Ponomarjov. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsal, kam by oba mohli v případě konce Putinova vládnutí zamířit. A vysvětlil, proč se ani jeden nemůže stát nástupcem současné hlavy státu Ruské federace.

Šéf žoldáků z Vagnerovy skupiny je podle Ponomarjova motivován nikoliv mocí, ale penězi. „Prigožin je především motivován penězi a má mnoho možností je vydělat zejména v Africe. To je pravděpodobná destinace, kam může v příštích dnech zamířit,“ řekl v rozhovoru Ponomarjov.

ČTĚTE TAKÉ: Kyjev plánuje napadnout Rusko raketami HIMARS, tvrdí Šojgu. Přijde tvrdá odplata, slibuje

Podle jeho mínění není Prigožin člověk, který by „zbytečně riskoval“, raději bude sledovat situaci zpovzdálí. Afriku jako možnou destinaci, kam by Prigožin mohl uprchnout, ruský opoziční předák zmínil kvůli tomu, že vagnerovci v tomto regionu už léta působí a mají zde rozjeté operace. „Vydělával by tam peníze a sledoval, jak se situace vyvine. Po případné příležitosti by skočil, ale držel by se v bezpečí mimo,“ pokračoval Ponomarjov.

To Kadyrov by podle Ponomarjova z Ruské federace tak úplně neutekl. Železnou pěstí a s Putinovým požehnáním totiž vládne Čečensku, tudíž by se uchýlil tam. „Kadyrovovou motivací je Čečensko. Myslím, že první věcí, kterou udělá po pádu režimu v Moskvě, bude vyhlášení nezávislosti Čečenska. Pokusí se území udržet pro sebe, bude se snažit být chánem a udržet se u moci,“ nastínil možnou budoucnost čečenského mocnáře.

V takovém případě by však vzhledem ke své agresivní povaze a silným výrokům mohl představovat nebezpečí pro regiony v okolí. Ponomarjov CNN Prima NEWS řekl, že lídr exilové vlády Čečenské republiky Ičkerie, kterou Ukrajina nedávno uznala za právoplatnou vládu Čečenska, Ahmed Zakajev „ví, jak se s takovou situací vypořádat“. „My mu budeme nápomocni, rozhodně bychom nechtěli mít jakoukoliv nestabilitu, která by překročila čečenské hranice,“ řekl redakci ruský opoziční předák.

Kdo by mohl nahradit Putina?

Prigožin ani Kadyrov podle Ponomarjova navíc vůbec nemohou pomýšlet na to, že by dokázali Putina nahradit v čele Ruské federace. „Nemohou normalizovat vztahy se Západem,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ruský opoziční předák.

Dovede si ale představit, že se ruské elity obrátí na nynějšího premiéra Michaila Mišustina, případně na exprezidenta a dnes místopředsedu Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrije Medveděva. „Potřebují (elity) někoho, kdo může jednat se Západem, ne nějakého válečného štváče. Je pravda, že Medveděv se snaží působit jako zastánce tvrdé linie, ale ve výsledku ze sebe dělá klauna. Přesto jej elity mohou zvažovat jako možného nástupce, který umí se Západem jednat. A Mišustin by do té role pasoval už z podstaty své osobnosti,“ zmínil dále Ponomarjov.

ČTĚTE TAKÉ: Putin vede křížovou výpravu. Válku neukončí ani při ukrajinském úspěchu, tvrdí experti

Medveděva ruský exposlanec vyloženě označil za slabocha, který je „zklamáním pro mnohé ruské liberály“. Když se v roce 2008 stal ruským prezidentem, představoval pro část společnosti i pro Západ naději na zlepšení poměrů v Rusku a také vztahů se zahraničními mocnostmi. „Mysleli jsme si, že když s ním budeme spolupracovat, zreformujeme zemi a znovunastolíme dobré vztahy se Západem. Svoji šanci měl a promarnil ji,“ řekl redakci Ponomarjov s tím, že naděje do Medveděva vkládal i on sám.

Na druhou stranu doplnil, že ruský exprezident by ještě mohl sehrát jistou roli a mohl by se znovu vrátit k moci, pokud mu to elity umožní. „Důvodem, proč se Medveděv dnes chová jako klaun, je podle mě fakt, že se snaží před nebezpečnými lidmi vypadat jako člověk, kterého je možné ovládat,“ tvrdí Ponomarjov.

Celý exkluzivní rozhovor s Iljou Ponomarjovem zveřejní CNN Prima NEWS již brzy.

Tagy:
válka Vladimir Putin Afrika Ukrajina CNN Prima NEWS Čečensko Rusko Ramzan Achmatovič Kadyrov Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu Michail Vladimirovič Mišustin Jevgenij Prigožin Ilja Vladimirovič Ponomarjov