Příště nám rovnou zašijí pusy. Umělci žádají Zaorálkovu demisi, přihlíží zákazu zpěvu

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Zákaz zpěvu kvůli koronaviru? Umělci a církev se bouří

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by měl podle některých umělců rezignovat. Nedostatečně se prý staví za kulturu, na kterou přitom dopadají opatření v boji proti koronaviru možná nejhůře. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu kromě přísného omezení počtu účastníků na hromadných akcích totiž také „zakázal zpívat“. Zpěv je podle něj velmi rizikovou aktivitou.

Přestože ministr kultury na svých sociálních sítích tvrdil, že možnost omezeného pokračování kulturních akcí, i když bez zpěvu, je výsledkem jeho vyjednávání s Prymulou, mají někteří umělci pocit, že se za ně dostatečně nepostavil.

Velmi ostrou výzvu k Zaorálkově rezignaci zveřejnil na svém instagramovém profilu zpěvák skupiny Monkey Business Matěj Ruppert. „Ministr kultury mlčky přihlíží zákazu zpěvu! Jak absurdní! Ode dneška zpíváme za patníkem. PS: Byl ta lampasácká guma Prymula někdy v divadle?“ ptá se Ruppert.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a zpěvák se brzy dočkal podpory dalších umělců. „Přidávám se k tobě, Matěji! Nebránil nás při ponižování už na jaře a teď mlčí zase! Možná mlčí, protože prská! Čekám, kdy pan Vondráček zase vyskočí na ten jeho pultík ve Sněmovně, hodí si kytaru přes hlavu, jak už to předvedl, hrábne do strun a zanotuje – Táhněte do háje,“ přidal se herec Martin Dejdar.

Pod Ruppertův příspěvek napsal také slovenský zpěvák Pavol Habera, který se sarkasticky snažil popsat, kam by až absurdní situace se zákazem zpěvu mohla dojít. „Všichni zpěváci a zpěvačky se mají zítra v 8:30 dostavit na ministerstvo zdravotnictví – budou se zašívat huby a jiné tělesné otvory, aby nás nenapadlo vydávat zvuky, které by se daly identifikovat jako zpěv, a tím pádem bychom mohli porušovat toto prudce inteligentní nařízení. Ten, kdo to nestihne, si má doma svépomocí useknout hlavu – pro jistotu,“ doplnil s nadsázkou slovenský hitmaker.

Kultura může díky mně pokračovat, tvrdí Zaorálek

Sám ministr však tvrdí, že pro pokračování kultury udělal dostatek. Za zákazem zpěvu podle něj stojí data ministerstva zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že jedním z identifikovaných silných zdrojů šíření nákazy jsou dle dat ministerstva zdravotnictví pěvecké sbory a zpívání, přestali jsme být pokračovateli země krále Miroslava a stali jsme se Půlnočním královstvím,“ napsal.

Že mohou divadla alespoň v omezené míře pokračovat, považuje za svůj úspěch. „Podařilo se mi ale s ministrem Prymulou dohodnout, že kultura může přes krátkodobé omezení zpěvu dále fungovat. Pokračuje činohra, balet, instrumentální koncerty a kina pro 500 sedících diváků. Možné jsou i návštěvy muzeí a galerií či hradů a zámků,“ dodal.

Přesto připustil, že se umělci mohou kvůli novým opatřením dostat do existenčních problémů. „Samozřejmě si uvědomuji, že řada lidí působících v kultuře bude těmito opatřeními vážně zasažena. Proto chystáme s MPO (ministerstvem průmyslu a obchodu, pozn. red.) druhé kolo výzvy dotačního programu COVID-Kultura. Uděláme vše pro to, aby se peníze dostaly jak k firmám podnikajícím v kultuře, tak i k jednotlivým umělcům (OSVČ). Tato výzva bude vyhlášena už v průběhu října,“ napsal na Facebook.

OD PONDĚLÍ BUDEME TEĎ 14 DNÍ VÍC MLUVIT NEŽ ZPÍVAT Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes na vládě zdůvodnil dočasná...

Posted by Lubomír Zaorálek on Wednesday, September 30, 2020

Ministr schytal vlnu kritiky od umělců již v červenci, když vystoupil na demonstraci na podporu hudební kultury. Nesouhlas vyvolala především jeho slova o tom, že v okolních zemích jsou při pořádání veřejných akcí opatrnější než v Česku.

Tagy:
zpěv Lubomír Zaorálek ČSSD Roman Prymula kultura ministerstvo kultury ministr kultury ANO 2011 podpora kultury Monkey Business koronavirus Matěj Ruppert Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky