Zemědělci chtějí po vzoru Slovenska zastropovat marže u základních potravin. Prouza to odmítá

Zastropování marží u základních potravin – takový krok navrhuje Zemědělský svaz. Pro podobnou cestu se rozhodli loni na Slovensku a tamní ministr si opatření pochvaloval, prý zbrzdilo rapidní nárůst cen potravin. V Česku se ale dohoda zatím nerýsuje, spíše naopak. Vztahy mezi ministrem zemědělství a obchodníky se zhoršují.

Slovenský ministr zemědělství se loni v březnu domluvil se zástupci obchodů, aby nezvyšovali marže u 13 položek, jako je třeba chleba, mléko, máslo nebo vejce. „Budeme se ještě přísněji hlídat a vnímat, aby tam nevzniklo něco neodůvodněného v neprospěch spotřebitele,“ uvedla tehdejší prezidentka Svazu obchodu SR Nadežda Machútová.

Například jedno vejce prodávali v prosinci čeští zemědělci za téměř 3,30 koruny. V obchodech pak stálo přes 5 korun. Zemědělský svaz by šel stejnou cestou jako Slováci. „U některých základních potravin by to mohlo snížit jejich finální cenu. Začali bychom více vnímat i pohled obchodních řetězců, protože oni svá data velmi pečlivě tají,“ mínil pro CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATTo mi hlava nebere, zuří Nekula kvůli cenám cukru. Od supermarketů chce vysvětlení

Zástupci supermarketů to ale odmítají. „Hospodářské právo jasně říká, že se nesmí koordinovat ceny, nesmí se koordinovat marže,“ reagoval pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. České ministerstvo zemědělství zatím o podobné opatření zájem nemá. Nechce prý zasahovat uměle do trhu.

„V tuto chvíli jsme oslovili slovenské kolegy, aby nám poskytli informace a vyhodnocení, jak postupovali,“ sdělil redakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Vztahy mezi ministerstvem zemědělství a obchody jsou teď navíc vyhrocené. Sám ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se na sociálních sítích pořádně opřel do prezidenta Svazu obchodu.

Přestřelka mezi Prouzou a Nekulou

„Tomáš Prouza v rozhovoru pro iROZHLAS.cz řekl, že nechce, aby ceny potravin kontroloval ministr zemědělství. Zřejmě se toho bojí. Také řekl, že data Českého statistického úřadu jsou absolutně jasná. Ano, jsou. A ukazují, že obchodníci se rozhodli ze zákazníků vytáhnout co nejvíce peněz,“ napsal ministr na sociální sítě.

Prouza mu v reakci pomyslný úder vrátil. „Ministr Nekula jasně ukázal, že nedokáže být nestranný. Stojí na straně agrobaronů, kteří vydělávají miliardy na tom zvyšování cen,“ vzkázal. Nekula ve vysílání CNN Prima NEWS na tato slova reagoval. „Chápu, že pan Prouza může být trochu nervózní, ale jak podotkl, data statistického úřadu jsou pravdivá. Myslím, že bychom si na ceny potravin měli trochu posvítit. Pojďme se sejít u kulatého stolu a bavme se bez postranních úmyslů,“ navrhl.

Marže by mohl kontrolovat Antimonopolní úřad na pokyn ministerstva financí. To ale dlouhodobě takový krok odmítá.

Tagy:
jídlo potraviny Slovensko ceny CNN Prima NEWS kritika obchody Tomáš Prouza ministr zemědělství zemědělci zdražení zastropování Zdeněk Nekula Zemědělský svaz České republiky marže Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky základní potraviny Ministerstvo zemědělství České republiky