Primář ARO: Do práce chodím se strachem. Chystáme se, že budeme mezi pacienty vybírat

Jiří Vyhnal

INTERVIEW 29.11.2021

Do práce chodím se strachem, že nebude dost lůžek, přiznal v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) nemocnice v Kyjově Jiří Vyhnal. Podle něj má nemocnice připravený černý scénář, kdy se bude muset rozhodovat, kterého pacienta napojí na ventilátor.

„V naší nemocnici se připravujeme na černý scénář, kdy nebudeme schopni ihned napojit na ventilátor všechny pacienty, kteří ho budou potřebovat,“ uvedl minulý týden primář ARO Jiří Vyhnal. V pořadu Interview potom vysvětlil, že jde o takzvanou nouzovou triáž, kdy se zdravotník rozhoduje, kterého pacienta napojí a kterého ne.

Podle lékaře se na takovou situaci psychicky připravit nedá. „Snad kromě válečného stavu tato země nic podobného nezažila. Modlím se, aby k takové situaci nedošlo. Zatím to vypadá, že by k černému scénáři v Česku dojít nemělo, ale uvidíme, jak se vyvine situace dál,“ podotkl v pořadu.

Zároveň řekl, že zdravotníci nemohou při rozhodování, koho napojí na plicní ventilátor, brát na zřetel, zda je pacient očkovaný. „To pro nás není žádné kritérium. Snažíme se pomoct tomu, u koho je největší pravděpodobnost, že mu zachráníme život,“ vysvětlil. Zároveň ale lidi k očkování vyzval.

Žádné lůžko pro necovidového pacienta

Nemocnice v Kyjově minulý týden vyhlásila stav hromadného postižení osob, tedy nouze. Přes víkend měla pouze jedno volné lůžko pro covidového a žádné pro necovidového pacienta. Podle primáře se ale v pondělí situace v nemocnici zlepšila.

„Podařilo se nám přeložit dva pacienty a uvolnily se dvě místa po pacientech, kteří bohužel zemřeli. Takže kritická víkendová situace, kdy jsme neměli jediné místo pro necovidového pacienta, pominula. Ale může se to za hodinu změnit, během jedné služby není problém přijmout tři až čtyři nové pacienty,“ popsal Vyhnal.

Když v nemocnici není volné místo, lékaři informují záchrannou službu. Podle primáře jsou ale i situace, kdy pacienta záchranáři nemohou převézt jinam, protože to jeho zdravotní stav neumožňuje. V takovém případě jej nemocnice musí přijmout. „V sobotu jsme měli jedno místo pro covid pacienta a pro necovidového pacienta jsme neměli žádné. Kdyby ho ale přivezli, musel bych improvizovat. Položil bych ho na místo vedle pacienta s covidem a tiše se modlil, aby na něj nemoc nepřeskočila,“ vysvětlil primář ARO s tím, že je to pro nemocnici velká zátěž.

Vyhnal také přiznal, že do práce chodí se strachem. „Bohužel se bojím, že se nepodaří najít volná kapacita v rámci kraje a nebudu moct nalézt řešení. Ta situace zatím nenastala a děláme vše pro to, aby k tomu nedošlo,“ podotkl s tím, že z práce odchází se stísněnými pocity.

I ve tři ráno jsem připravený nedostatek lůžek řešit

„Nevím, kdo mi kdy zavolá, že vznikl opět nedostatek lůžek. My, vedoucí pracovníci, máme u sebe neustále telefon a i ve tři ráno jsme tyto situace připraveni řešit, protože je to na nás,“ popsal lékař.

Přiznal také, že pracovní nasazení zdravotníků se odráží na jejich rodinném životě. „Já naštěstí nejsem sám. Ale odráží se na soukromém životě sestřiček, které jsou v práci více, než je zdrávo. Před nedávnem jsem se dozvěděl, že se po minulé vlně dvě sestry rozvedly, protože partneři neunesli to, že jsou furt v práci. Když člověk přijde domů, nemá chuť s nikým mluvit, spíš chce mít klid a někam zalézt do kouta. Nápor je silný, někteří zdravotníci mohou podléhat i alkoholu,“ vyprávěl v pořadu své zkušenosti. Některé sestřičky po první vlně podle Vyhnala odešly na méně exponované pracoviště.

Primář ARO nemocnice v Kyjově v Interview také uvedl, že se obává nové mutace omikron a že koronavirus není nemocí starých a nemocných. „Dokáže postihnout i zcela zdravého mladého člověka,“ varoval.

Tagy: