Poslední rozloučení s bývalým papežem Benediktem XVI. Rakev s jeho ostatky je v hrobce

Ve Vatikánu se ve čtvrtek konal pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI., který byl v letech 2005 až 2013 hlavou katolické církve a 31. prosince ve věku 95 let zemřel. Smuteční obřad začal na Svatopetrském náměstí v 09:30, mše skončila před 11:00. Vedl ji papež František a účastnila se jí více než stovka kardinálů, několik stovek biskupů, stovky kněžích a okolo 100 tisíc dalších věřících, včetně zahraničních politiků a několika monarchů. Česko zastupuje premiér Petr Fiala (ODS). Následovalo uložení ostatků do krypty.

Zatímco Vatikán i italskou metropoli zahalila hustá mlha, první věřící začali ještě před úsvitem procházet bezpečnostními kontrolami. Byli mezi nimi i němečtí věřící v tradičních bavorských krojích, kteří nesli vlajky regionu, ve kterém se Benedikt v Německu narodil.

Za Českou republiku se posledního rozloučení s Benediktem XVI. účastnil premiér Petr Fiala (ODS) či místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na smuteční obřad přijeli také slovenský premiér Eduard Heger, maďarská prezidentka Katalin Nováková a její kolegové z Polska Andrzej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Italskou delegaci vede prezident Sergio Mattarella.

Z Benediktova rodného Německa přijel prezident Frank-Walter Steinmeier či bavorský premiér Markus Söder. Účast oznámili i belgický král nebo španělská emeritní královna Sofía, matka současného krále, a také zástupci pravoslavných církví, mimo jiné z patriarchátu v Konstantinopoli či v Moskvě, odkud by měl přijet metropolita Antonij.

Pohřeb je tradiční

Ačkoliv Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger, nezemřel za pontifikátu kvůli své rezignaci ze zdravotních důvodů v roce 2013, je obřad v mnohém podobný pohřbům hlav katolické církve. Jeho tělo, které bylo od pondělí vystaveno v bazilice svatého Petra, bylo v cedrové rakvi před obřadem přemístěno před baziliku k provizornímu oltáři. Do rakve byla vložena také listina s latinsky psaným popisem Benediktova života a rovněž mince vyražené Vatikánem v době jeho pontifikátu.

Oproti zvykům, dodržovaným při smrti úřadujícího papeže, byl Benedikt XVI. do rakve uložen bez pália, tradiční papežské stuhy. Rovněž se podle mluvčího Vatikánu po jeho smrti nerozezněly zvony baziliky a nebude probíhat ani oficiální období devítidenního smutku, známé jako novendiali, informoval deník Washington Post.

Po mši byla rakev vložena do zinkového pouzdra a poté do další dřevěné rakve. Tu odneslo 12 mužů do Svatopetrské baziliky. Ještě předtím se papež František rozloučil s Benediktem symbolicky tím, že na dřevěnou rakev položil ruku. Poté se za potlesku věřících odebral do chrámu.

Následně byl emeritní papež pohřben do hrobky v kryptě pod Svatopetrskou bazilikou. Podle svého přání byl uložen v téže hrobce, v níž byl v roce 2005 pohřben papež Jan Pavel II. Jeho ostatky byly z krypty v roce 2011 vyzdviženy kvůli blahořečení. Pohřbu Jana Pavla II. se v roce 2005 na náměstí svatého Petra účastnilo na 300 tisíc lidí. Na několika místech v Římě pak tehdy obřad sledovaly na velkoplošných obrazovkách dva miliony lidí.

Na spořádaný průběh pohřbu kromě uniformované i neuniformované policie dohlíželi příslušníci polovojenské policie a také na 500 dobrovolníků civilní ochrany, kteří budou mít za úkol především poskytovat informace.

Tagy:
Vatikán Itálie pohřeb Řím papež přímý přenos Benedikt XVI. Katolická církev