
Počet nakažených žloutenkou typu E v Česku rychle roste
Počet nakažených žloutenkou typu E rychle roste, a to nejen v Evropě, ale i u nás. Nemoc se přenáší hlavně prostřednictvím nedostatečně tepelně upraveného masa. V době grilovací sezóny si je tak třeba dávat dobrý pozor.
Hygienici i lékaři bijí na poplach. Podle Národního informačního systému stoupl v Česku počet onemocnění žloutenkou typu E za posledních deset let více než dvojnásobně. Za loňský rok to bylo téměř 700 případů.
ČTĚTE TAKÉ: Kožních nádorů přibývá, ročně jim podlehne až 500 Čechů. Lékaři varují před kosmetickými kúrami
„U žloutenky typu E, kde je dominantně příčinou onemocnění nedostatečně tepelně upravené maso, trend zvyšování do určité míry vnímáme,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Důkladně tepelně připravené maso a hygiena při jeho zpracování, to jsou rady odborníků pro milovníky grilování. „Vždy doporučujeme, aby maso bylo grilováno minimálně po dobu 10 minut,“ dodal Fošum.
„Maso griluju tak 10 až 15 minut, držím co možná nejvyšší teplotu a hlavně tomu dát ten čas,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z dotázaných Michal Čech. „Měříme to teploměrem, abychom věděli, kolik to má uvnitř stupňů,“ doplnil v anketě CNN Prima NEWS další z oslovených.
Kromě správné tepelné úpravy je důležité dodržovat hygienické postupy. „Před úpravou musí být syrové maso oddělené zvlášť od zeleniny nebo masa, které je již nějakým způsobem upravené,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Lubomír Nečas.
Nejčastější příčinou nákazy bývá špatná úprava vepřového masa nebo zvěřiny. Mezi příznaky hepatitidy typu E patří únava, teplota, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti břicha nebo bolest kloubů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi příliš holdují alkoholu. Odborníci apelují na politiky, aby jeho dostupnost omezili