Přišli o nenarozené dítě i možnost se s ním rozloučit. Zoufalí rodiče viní zákon o potratech

Heather a Nicholas přišli o nenarozenou dceru i možnost rozloučit se s ní.

Rodiče přišli o nenarozenou dceru, nemohli se s ní ani rozloučit

Obrovská tragédie zasáhla manžele Maberryovy z amerického Kentucky. Heather se ve 20. týdnu těhotenství dozvěděla, že jejich nenarozená dcera trpí těžkou vadou, kvůli které nemá šanci přežít. S manželem Nicholasem se proto rozhodli pro potrat, který ale zákony v Kentucky zakazují. Museli proto cestovat do jiného státu, kde se jim zhroutila i naděje na poslední přání – holčičku, byť i mrtvou, vidět, pochovat si ji a rozloučit se s ní.

Když se Nicholas v prosinci dozvěděl, že jeho manželka Heather je těhotná, byl nadšený. „Že čekáme Willow, jsme se dozvěděli dva dny před Vánocemi, takže to byl takový předčasný dárek,“ uvedla v rozhovoru pro stanici CNN Heather.

Pocit štěstí se ale brzy změnil v beznaděj. Zhruba v pátém měsíci těhotenství přišel šok. Lékaři manželům Maberryovým oznámili, že plod je těžce poškozen. Nenarozené Willow totiž diagnostikovali anencefalii. Tak se odborně nazývá stav, kdy se dítěti nevyvinou hlavní části mozku, lebky a pokožky hlavy. Heather a Nicholas si vyslechli krutý ortel: Dítě se buď narodí mrtvé, nebo zemře do několika hodin po porodu.

ČTĚTE TAKÉ: Muž seděl roky za vraždu, kterou nespáchal. Nebudu skákat radostí, 14 let je pryč, řekl

„Byl to ten nejhorší pocit na světě. Neumím to popsat. Neexistují slova, která by vystihla, jak jsme se cítili. Prostě jsme se zhroutili. Takovou zprávu nechce žádný rodič nikdy slyšet,“ popsala Heather reportérce CNN naprostou beznaděj.

Pár nechtěl, aby jejich nenarozená Willow trpěla, rozhodl se proto pro ukončení těhotenství. Jenže zákony v Kentucky nedovolují potrat téměř v žádném případě, dokonce ani při anencefalii. Maberryovi proto museli jet do jiného státu. Smíření se smrtí své dcery chtěli alespoň jednou vidět její tvář, pochovat si ji a rozloučit se s ní. Rozhodli se proto pro variantu vyvolání předčasného porodu. Jenže proceduru za desítky tisíc dolarů jim zdravotní pojišťovna v cizím státě odmítla zaplatit a sami na ni neměli. Nakonec museli zvolit levnější variantu, při které ale dochází k poškození plodu.

Truchlíme pro někoho, koho jsme nikdy neviděli.

„Teď truchlíme nad fotkami, otisky nohou, plyšovým méďou. Nikdy se nedozvíme, jak vypadala její tvář. Nikdy nebudeme vědět, jaké to je, držet ji v náručí. Myslím to tak, že jsme o tohle všechno byli připraveni. Truchlíme pro někoho, koho jsme nikdy neviděli,“ vysvětlila Heather.

Smrt očekávaného dítěte a nemožnost ho alespoň vidět zanechala na rodině hluboké stopy. Nicholas, který pracuje jako dělník v továrně, se zatím nebyl schopen do zaměstnání vrátit. Heather zase plánuje dávat větší pozor na své tři dcery – 13letou Madison, 12letou Aubrie a 6letou Hadlei. „Nechci, aby si prošly tím, čím jsem musela já. To prostě není správné,“ řekla.

Maberryovi se rozhodli o své zkušenosti promluvit veřejně, protože se jim současné znění zákonů o potratech vůbec nelíbí. Podle nich je totiž tyto zákony připravily o možnost vidět dceru a rozloučit se s ní. Doufají, že jejich slova vyslyší zákonodárci a legislativu upraví.

Stanice CNN se obrátila na tři podporovatele zákonů o potratech v Kentucky s otázkou, proč při závažných poruchách plodu, jako například při anencefalii, není uplatňována výjimka. Ani jeden zatím neodpověděl.

Tagy: