Kontroly covid pasů fungují. Francie během léta zvýšila proočkovanost o 20 procent

Bez covid pasu se člověk někde už ani nedostane do baru či do práce.

Covid pasy v zahraničí

Zavedení přísných kontrol covid pasů – jak očkování, tak testů – se zatím ukazuje jako nejúčinnější cesta k proočkování co největší části populace. Jako příklad lze uvést Francii, která neočkovaným velmi znepříjemnila život od poloviny července a přes masové protesty donutila od té doby přibližně 20 procent všech Francouzů k vakcinaci. Aktuálně tak má Francie naočkovaných 75 % obyvatel a řadí se k zemím, které mohou rozvolňovat. Vydá se Česko stejnou cestou?

Francie zavedla 12. července přísná pravidla pro běžný život. Pouze ti, kteří byli plně očkovaní nebo mají aktuální negativní výsledek testu, mohou do kin, na stadiony, do restaurací a barů, nákupních center a nočních klubů. Covid pasy jsou potřeba rovněž k cestování dálkovými vlaky a letadly. Oproti České republice jsou navíc covid pasy například při vstupu do restaurací skutečně striktně vyžadovány.

V zemi to přirozeně vyvolalo obrovské protesty. Opoziční politička Marine Le Penová to nazývala „závažným porušením svobody jednotlivce“. Jiní zase hovořili o apartheidu. Do ulic vyšly stovky tisíc demonstrantů, kteří označovali prezidenta Macrona za diktátora, jak informuje The Economist.

Nepopulární rozhodnutí přesto splnilo svůj účel. Během pár hodin po oznámení přísných pravidel se registrovalo k první dávce vakcíny přes milion lidí. V následujícím měsíci obdrželo první dávku takřka deset milionů Francouzů. Tím však prezident Macron v motivování Francouzů neskončil. Od 15. října přestal stát proplácet testy.

Tvrdá kampaň nese své ovoce. Zatímco v době oznámení přísných kontrol mělo ve Francii alespoň jednu dávku pouze 54 % populace, v půlce září to už bylo 74 %. Pro srovnání, v Česku za stejnou dobu získalo první vakcínu pouze 7 % lidí. Dodnes má u nás alespoň první dávku pouze 57 % lidí.

Francie se tak vyšvihla z průměru mezi nejvíce naočkované země EU. Předstihla například i Velkou Británii či Německo. Francie je tak na úrovni Dánska, kde vláda díky vysoké proočkovanosti zrušila veškerá covidová opatření.

Česko o zpřísnění uvažuje

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je možné, že i Česko opatření zpřísní. Zkrácená doba karantény ukončená PCR testem, respirátor ve všech vnitřních prostorech, zrušení antigenních testů, cestování jen se třemi dávkami vakcíny nebo vstup do restaurací, klubů a podobných zařízení pouze očkovaným nebo lidem, kteří koronavirus prodělali. To jsou podle hlavní hygieničky možnosti, jak zpřísnit opatření, a motivovat tak lidi k očkování.

Imunolog Václav Hořejší návrhu tleská, podle dalších odborníků by byl ale protiprávní a šlo by o další šikanu. „Tleskám. Je to docela dobrý prostředek na to, aby se lidé přinutili k očkování,“ řekl CNN Prima NEWS Hořejší. Lidé, kteří nemohou být očkovaní, by podle něj jednoduše získali potvrzení.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy je ale tento návrh naprosto nepřijatelný. „Nejde diskriminovat ty, kteří se řádně testují. Všude na světě jsou negativní testy postavené na roveň očkování a není jediný důvod, proč by to mělo být jinak. Pokud platí, že testování dává lidem právo chodit do práce, do školy a dělat jiné věci, nejde je vyloučit z návštěv restaurací,“ míní.

Tagy: