Přísnější podmínky pro práci s dětmi. Policie chce kvůli pedofilovi Janovi R. změnu zákona

Povede případ znásilnění pěti dětí ke změně zákona?

Povede případ znásilnění pěti dětí ke změně zákona?

Policie chce změnu zákona, která by zpřísnila podmínky práce s dětmi. Reaguje tak na otřesnou kauzu z Liberce, kde muž v minulosti dvakrát odsouzený za znásilnění dítěte vedl spolek pořádají tábory a kroužky. Minimálně pět dětí, které se akcí spolku účastnily, podle policie znásilnil.

Návrh na změnu legislativy podává policiejní prezidium. Podle mluvčího Ondřeje Moravčíka jde o snahu dostat k jednomu stolu experty z ministerstev a dalších dotčených organizací. Ti by měli přijít s konkrétním řešením.

„Spolupracujeme se zainteresovanými subjekty na materiálech, které by v budoucnu mohly být podkladem pro případnou aktualizaci platné legislativy. Je to pro nás důležité téma, a to i s ohledem na současné závažné kauzy například z Libereckého kraje,“ uvedl Moravčík.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka pro CNN Prima NEWS uvedl, že resort je ochotný o změně diskutovat. Policisté by se zřejmě už neradi dostali do situace z loňského podzimu. Tehdy se dozvěděli, že Jan R., dvakrát trestaný pro znásilnění dítěte, vede spolek pořádající aktivity pro děti.

Důkazy o zneužívání ale v té době nenašli, a tak mu v tom nemohli zamezit, současné zákony to neumožňují. „V takovém případě má policie poměrně svázané ruce, protože pokud by nezahájila trestní stíhání samo o sobě, nemůže uložit ani předběžné opatření, které by mohlo zabránit takovým dalším činnostem takové osoby,“ vysvětlil právník Michal Tandler.

Čím dřív se zákony změní, tím líp

O půl roku později už důkazy byly, ale to už bylo bohužel pozdě. Na začátku dubna policie Jana R. zadržela. „Vidím jako jednoznačné selhání systému, že i přes jednoznačné odsouzení pro delikt sexuální povahy na dětech mu nebylo zabráněno založit organizaci, ve které se stará o děti,“ řekl CNN Prima NEWS sexuolog Vladislav Chvála.

Možnou změnu zákona okomentoval také psycholog Miloslav Čedík. „Všechno, co učiníme ve prospěch dětí, je dobré. Ale nic nefunguje stoprocentně,“ varoval.

Návrhy, jak zákony změnit, už se objevují. Třeba právnička Klára Slámová navrhuje zřízení speciálního registru lidí trestaných pro násilné činy na dětech a povinnosti předkládat negativní výpis z něj, pokud by chtěl někdo s dětmi pracovat.

Dokumentaristka Veronika Hlavatá, která se věnuje případům obětí znásilnění, upozorňuje, že by taková změna sice nezabránila pachatelům udělat něco takového poprvé, mohla by ale alespoň výrazně omezit riziko, že to zopakují. „Jestli se nám podaří ochránit byť jedno nebo dvě děti, tak to určitě má smysl, protože vidíme, kolik lidských životů je zničených. Nerozumím tomu, proč to všechno tak dlouho trvá, proč se toho tématu už nechopili politici. Čím dřív se zákony změní, tím líp. Doba letních táborů se blíží,“ zdůrazňuje Hlavatá.

Počet obětí v aktuální kauze Jana R. navíc nemusí být konečný, vyšetřování stále běží.

Tagy: