Ekonom: V Česku vidíme nejvýraznější zlevňování za 17 let. Ropa ale může dramaticky zdražit

Ekonom Lukáš Kovanda

Ekonomové Kovanda a Pikora k inflaci

Ceny v české ekonomice klesají nejvýraznějším tempem za posledních zhruba 17 let, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Ekonom Vladimír Pikora podotkl, že výsledek meziměsíční inflace nečekala ani Česká národní banka. Oba se pak shodli, že kvůli konfliktu v Izraeli může dojít k výraznému zdražení pohonných hmot.

Meziroční inflace v září poklesla na 6,9 procent, ještě v srpnu přitom dosahovala 8,5 procenta. Jde tak o vůbec nejnižší inflaci od prosince 2021. „Když se podíváme na meziměsíční vývoj, tedy vývoj cen mezi letošním srpnem a letošním zářím, došlo dokonce k poklesu, to znamená k deflaci 0,7 procenta. Tento pokles je v podstatě nejvýraznější od roku 2006. To znamená, že ceny v české ekonomice klesají nejvýraznějším tempem za posledních zhruba 17 let,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda a dodal, že v České republice není aktuálně inflace, ale je tu výrazná deflace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Podle ekonoma Vladimíra Pikory jsme na skvělé trajektorii. „Ten výsledek byl překvapivý. Česká národní banka ho nečekala a je pravdou, že meziměsíční inflace ukazuje jasný zvrat, aby do budoucna byla ještě nižší,“ řekl Pikora s tím, že důležité ale je, jak to pocítí domácnosti.

„Když bychom si srovnali cenovou hladinu, podívali se na rok 2015 a chtěli vědět, o kolik vzrostly ceny, zjistíme, že to je téměř o polovinu,“ podotkl Pikora. Trend ale podle něj směřuje k tomu, že se inflace v příštím roce dostane na dvě procenta. „To ale stále znamená, že ceny porostou. Neuvidíme to, že bychom se vrátili na ceny, na kterých jsme byli loni nebo předloni, to je prostě naivní,“ podotkl Pikora.

Ceny ropy vystřelí vzhůru, předpovídá Pikora

S Kovandou se ale shodl na tom, že kvůli konfliktu v Izraeli by mohly výrazně vzrůst ceny ropy. „Pokud se ukáže, že bude ve větším rozsahu i mimo Izrael,  ceny ropy vystřelí a můžeme jenom hádat, jestli to bude na 100 dolarů nebo rovnou 120 dolarů za barel,“ myslí si Pikora. „Zatím se to projevuje mírně, protože mezinárodní investoři konflikt vnímají jako lokální střet mezi Hamásem a Izraelem. Pokud by do něj byly zataženy Spojené státy nebo Írán, může dojít k čemukoliv,“ popsal Kovanda a zmínil například možnost zablokování Hormuzské úžiny, kudy se vyváží podstatná část globálních zásob ropy nebo možný útok Íránu na saúdskoarabská ropná zařízení, jako jsme viděli v roce 2019.

„Pak už se té nepříliš radostné fantazii meze nekladou a cena ropy může dramaticky narůst,“ podotkl Kovanda s tím, že pokud by se z konfliktu stala geopolitická záležitost, mohly by ceny pohonných hmot v České republice vystoupat třeba na 45,nebo dokonce na 50 korun za litr jako po invazi Ruska na Ukrajinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny nemovitostí nebývale padají. Koupě se může vyplatit i s drahou hypotékou

Tagy: