Přitáhni a pošli dál dráž. Jak Slavia v posledních letech ukázkově pracuje s posilami

V poslední sezoně sice na rozdíl od předchozích třech ročníků fotbalová Slavia Praha nedosáhla na titul, ale dál může třímat neexistující trofej „nejlepší obchodník“. Prakticky se nedopouští přestupových přešlapů – dokáže hráče, kteří ideálně zapadnou do skládanky, pak úspěšně prodat za vyšší sumu dál. Od roku 2018 tímto způsobem vydělala více než 1,7 miliardy korun.

Takto se dělá fotbalový byznys, mohou hlásat „sešívaní“. Posledním důkazem povedeného obchodu budiž případ beka Alexandera Baha, který v úterý podškrábl smlouvu s Benfikou Lisabon na pět let.

Mladý Dán přišel do Slavie teprve loni v lednu ze Sönderjyske za necelé dva miliony euro. Rychle zapadl do sestavy, v uplynulém ročníku byl nejen jeden z nejlepších hráčů Pražanů, ale také celé Fortuna ligy. Vršovický klub velkou část sezony strávil v Evropské konferenční lize a Bah si tak dělal viditelnou reklamu před celým kontinentem. Výsledkem je, že ho Benfika koupila za osm milionů euro a slávisté jsou šest milionů v plusu.

Na stejné portugalské adrese podepsal v minulém měsíci útočník Petar Musa. Poslední rok a půl strávil po hostováních – napřed v Unionu Berlín, pak v Boavistě. Ale co je důležité, stále to byl hráč patřící Slavii, která ho coby 19letého koupila za pakatel z chorvatského Interu Zaprešič. Benfice namarkovala přes čtyři miliony eur a takřka celou tuto částku vzhledem k levnému nákupu vydělala.

V zimě prodala východním směrem Jana Kuchtu. Po něm se zachtělo ruskému Lokomotivu Moskva, který do Vršovic poslal přibližně pět milionů euro. Další obrovský zisk vzhledem k tomu, že ze Slovanu Liberec – kam ho paradoxně sešívaní o půl roku dříve pustili, aniž by ještě pořádně tušili, co všechno dokáže nabídnout – přicházel za zhruba 400 000 eur.

Prosperující zastávka Eden se může pochlubit i transferovým klenotem jménem Abdallah Sima. Senegalec sice v Anglii – Brightonu, respektive ve Stoke City, kam posléze putoval na hostovačku – vůbec nehraje. Ale pro Pražany je nejdůležitější, že za rok od chvíle, kdy neznámého vysmátého teenagera vytáhla z Táborska, aniž by měl jediný start ve druhé lize, na něm vyinkasovala přes osm milionů eur.

Velké peníze „vyždímala“ Slavia i z koupě a následného prodeje také v případě záložníka Alexe Krále, stopera Davida Zimy nebo beka Vladimíra Coufala. Z jiného soudku je nejvýnosnější odchod Tomáš Součka z ledna 2020. Ten je totiž odchovancem Slavie, a tak si klub mohl celkovou sumu přes půl miliardy korun užívat daleko více, než kdyby ho napřed kupoval od jiného ligového týmu a měl určité náklady. Jen tedy musel oželet 10 procent přestupní částky – tento podíl putoval do Havlíčkova Brodu, za který „Suk“ hrával do svých 10 let.

Summa summarum si červenobílí od roku 2018 vydělali podle údajů na renomovaném webu Transfermarkt přibližně 72 milionů eur díky šikovnému fungování na přestupovém trhu. To je v přepočtu přes 1,7 miliardy korun. Z tohoto objemu peněz je potřeba odečíst posily, které Slavii už tolik nevyšly. Respektive jejich následným osudem neskončila v plusu.

Ovšem ty se za poslední čtyři roky vejdou na prsty jedné ruky. Nejvýraznějším „přešlapem“ byl Rumun Alexandru Baluta, na kterém prodělala dva miliony eur (49 milionů korun).

Tagy: