Nejméně vypitého piva za 60 let: Češi nechodí do hospod, jsou pro ně drahé a mají jiné chutě

Půllitr piva

V Česku se vypilo nejméně piva za posledních 60 let

V Česku se minulý rok vypilo nejméně piva za posledních 60 let. Pivo každý rok zdražuje, což je pravděpodobně hlavní důvod, proč z celkového počtu vypitých piv připadá pouze 30 procent na restaurace. Zbytek si Češi nakoupili v obchodech a vypili doma – nebo třeba v garáži.

Přestože jsou Češi vůbec největšími konzumenty piva na světě a mnoho z nich ho považuje téměř za národní nápoj, spotřeba piva podle statistik klesá nejen v restauracích, ale i v maloobchodě.

ČTĚTE TAKÉ: Vinařství na Ústecku otevřelo novou kulturní scénu. Slavní přiznali, kolik kdy za víno dali

Minulý rok vypil průměrný Čech 128 litrů piva, tedy 256 velkých piv. Rok před tím to přitom bylo o osm litrů piva více. A před 20 lety to bylo dokonce 324 půllitrů na hlavu. „Cena piva roste a lidé mají méně peněz. Bohužel to, co bylo na české národní kultuře nejcennější, pomalu mizí,“ řekl Luboš Kastner z Asociace malých a středních živnostníků.

V restauraci v Plzni na Borech klesla podle majitele spotřeba piva o šest až 10 procent. Podle odborníků je řešením, aby restaurace a hospody, kterým ubylo štamgastů, nové zákazníky nalákaly na širší výběr čepovaných piv nebo doprovodný program. „Každý den má někdo svátek nebo se stala nějaká zajímavá událost. Hospodští toho musí využívat,“ vysvětlil Kastner.

Naopak roste zájem o piva z minipivovarů. Třeba pivovarník Josef Krýsl má rok od roku větší tržby. Mladí lidé prý rádi experimentují s novými styly a chutěmi. Půllitr pivního speciálu ale mnohdy stojí i přes 70 korun. „Naše pivo není pivo do vesnických hospod, kde se preferuje nízká cena,“ uvedl Krýsl.

V roce 2008 se přitom zhruba polovina v Česku uvařeného piva vypila v hospodách a restauracích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ženský organismus není na alkohol stavěný, říká psychiatr Nešpor. Střízlivost je sexy, míní

Tagy: