Neschopenku kvůli omikronu vystaví rovnou zaměstnavatel. Novinka bude platit od pondělí

Nemocná žena s kašlem

Jak to bude s neschopenkou?

Pro neschopenku ne k lékaři, ale přímo k zaměstnavateli. Takový je záměr ministerstva zdravotnictví v boji proti omikronu. Pokud někomu vyjde při povinném testování ve firmách pozitivní test, může zaměstnavateli oznámit, že chce neschopenku, a ten zadá žádost do systému, který ji automaticky vytvoří. Novinka by měla fungovat už od pondělí.

Začalo to e-receptem, pokračuje to e-neschopenkou. Digitalizace si pomalu, ale jistě, proráží cestu resortem zdravotnictví. A to i kvůli omikronu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) totiž očekává, že počty nakažených raketově porostou.

„Ta neschopenka má platnost ode dne, kdy měl zaměstnanec pozitivní výtěr,“ popsal Válek. V praxi to bude vypadat tak, že když vám při povinném testování v práci ukáže antigenní test pozitivitu, zaměstnavatel se přes elektronický systém spojí s hygienickou stanicí a vyplní všechny potřebné informace.

Nakažený se může rozhodnout, jestli chce jít na neschopenku, nebo bude pracovat z domova. „Je tam takové zaškrtávácí políčko – vystavit neschopenku ano/ne. To znamená, že když se domluvíte se zaměstnavatelem, že budete v karanténě doma, ale chcete dále pracovat v režimu home office, je to možné,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Výhodou elektronické neschopenky je rychlost a hlavně to, že covid pozitivní pacient nemusí kontaktovat svého praktického lékaře. „Původně to vypadalo, že by tohle šlo cestou praktických lékařů, což by pro nás znamenalo úplné zahlcení. My bychom se měli primárně postarat o lidi, kteří budou nemocní. To znamená o ty, kteří budou mít příznaky. Že se to takhle nastavilo, samozřejmě vítáme,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

V tuto chvíli probíhají poslední úpravy, o víkendu proběhne zátěžový test a od pondělí by měl systém fungovat naplno.

Tagy: