Pro tělo je to nářez, nemohl jsem dýchat. Horolezec Pešek popisuje cestu na Everest

Vojta George Pešek se aktuálně nachází pod Everestem a chystá se na výstup.

Rozhovor s Vojtou Georgem Peškem

Vojta George Pešek se aktuálně nachází pod Everestem a chystá se na výstup. V rámci festivalu Neznámá země poskytl rozhovor, ve kterém přiblížil nejen svou přípravu, ale také cestu, která ho čeká. Jak hodnotí tamní servis a nápor na tělo?

Pešek rozhovor poskytl z nepálského Everest Base Campu, tedy jednoho ze dvou základních táborů pod nejvyšší horou světa. „Že by tu byly restaurace, to je úplný nesmysl. V Everest Base Campu jsem poprvé, letos je velice malý. Loni zde bylo 450 horolezců, kteří lezli na Everest, letos jich je jenom 220,“ přiblížil.

„Vše je uklizené a prestižní. Naprosto mě to uchvátilo,“ pokračoval a přiblížil také cestu, která do tábora vede. „První cesta vedla do základního tábora. Trvala kvůli aklimatizaci dvanáct dní. Následoval výstup zhruba 6 100 metrů, který jsem zvládl poměrně rychle. Normální čas je pět hodin, já nahoru vyšel za tři,“ podotkl.

Teď ho čekají další aklimatizační cesty. Někteří horolezci se dokonce vrací do míst, kde jsou hotely, aby si odpočinuli a zregenerovali se. To ale zatím není Peškův případ. „Spí se tady docela dobře, ale stále se jedná o stan, kde je zima. Navíc jste ve výšce 5 360 metrů. Tělo si na to sice zvykne, ale nic se zde nehojí. Někdo tu má například malé říznutí od nožíku a i po čtrnácti dnech ho má stále otevřené. Pro tělo je nářez jenom tady být,“ pokračoval.

Tělo neví, co se děje

Pešek je v perfektní kondici. I přesto popsal jeden z tréninkových výstupů, kdy ho jeho tělo překvapilo. „Úplně ze začátku jsem si říkal: ‚Pane Bože, nemohu dýchat.‘ Vůbec jsem nevěděl, čím to je. Šlo to strašně pomalu. Asi v polovičce mě nohy přestaly bolet a šel jsem rychle. Šerpa mi řekl, že je to úplně normální, že se tělo aklimatizuje do určité výšky, ale pak, když jdeš hodně rychle, tělo neví, co se děje,“ přiblížil.

Tělo totiž v určité chvíli začíná využívat kyslík primárně pro mozek. „Proto se špatně dýchá a jde se pomalu. Mozek a tělo se snaží komunikovat a člověk, neví, co se děje. Když mluvím s ostatními, tak mají stejné problémy,“ dovysvětlil.

Pro Peška se jedná o šestý ze sedmi nejvyšších vrcholů světa. V čem je Everest jiný? „Určitě je to výška, ta nemá nikde úroveň, jedná se o postrach všech. Není ale technický. Jde o to, jestli si tělo dokáže zvyknout a člověk dojde na vrchol,“ vysvětlil.

Doplnil, že kyslík hraje ohromnou roli. „Je to dřina a odhodlání. Když člověk není připraven, nemá kondici a vůli, tak se nahoru nedostane. Tvrzení, že by kdokoliv mohl vylézt nahoru, je hloupé. Je to hodně přístupné lidem? Samozřejmě. Ale že by každý mohl vylézt nahoru, s tím bych nesouhlasil,“ uzavřel. Okno výstupu by mělo být mezi 13. a 20. květnem. Pešek se připravuje konkrétně na 17. nebo 18. květen.

Tagy: