Zoufalí rodiče šestileté Kateřiny obvolali 36 lékáren. Pro antibiotika museli jet 80 km

Vážný problém s dostupností penicilinu v Česku přetrvává. Rodiče i pediatři jsou často zoufalí, někdy lidé pro potřebný lék musejí cestovat i desítky kilometrů daleko. Část dětských lékařů se svým pacientům snaží pomoci alespoň tím, že zjišťují, ve kterých lékárnách mají antibiotika na skladě.

Šestiletá Kateřina onemocněla spálovou angínou. Horečku přes 40 stupňů se jejím rodičům nedaří srazit. Původně dostávala penicilin formou injekcí, ty ale došly. Muselo se tak přejít na klasický ve formě tablet. „To je ten problém, protože jsme narazili na to, ze ho není možné nikde sehnat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS její otec Jiří Kout.

Rodina musela obvolat desítky lékáren, až v té šestatřicáté se jim podařilo zamluvit poslední krabičku penicilinu. „Je to osmdesát kilometrů od našeho domova. Pro někoho, kdo nemá možnost jet autem, to může být zásadní problém,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybí i základní penicilin. Lékaři takový výpadek nepamatují, pomohou dodávky z Koreje?

Podle pediatričky Anny Urbanové má až devět z deseti rodičů jejích dětských pacientů aktuálně problém sehnat antibiotika na spálovou angínu. „Každému pacientovi, kterému předepisujeme penicilin, vytelefonujeme, kde ho sežene. Někdy jsme rády, že vůbec něco je. Takže se stane, že na infekt, který vyžaduje cílené antibiotikum, dostane širokospektré,“ vysvětlila pediatrička.

Nedostatek léčiv pociťují rodiče i v nemocnicích. Starší dcera Kateřiny Galko musela být nedávno hospitalizovaná kvůli nákaze RS viry. „Bohužel to museli léčit tak, jak to šlo. Nicméně měli sami problém nejen s antibiotiky, ale i s jinými léky,“ popsala.

Někteří lidé vyráží pro antibiotika třeba do sousedního Německa. Neměli by ale zapomenout na to, že si za ně připlatí a do lékáren by namísto e-receptu měli přinést raději ten klasicky papírový. „Například v Rakousku či Polsku. Prostě v rámci EU by to neměl byt problém,“ upřesnil Aleš Krebs z České lékárnické komory.

Tagy: