Problém suverénních anglických fotbalistek? Tým je podle moderátorky BBC příliš „bílý“

Vyhrály 8:0. Žádný tým – ženský ani mužský – nikdy na mistrovství Evropy nedal více gólů, než anglické fotbalistky Norsku. Přesto měl tento rekordní triumf na domácím Euru podle moderátorky stanice BBC Eilidh Barbourové jeden škraloup. Do utkání zasáhly pouze hráčky bílé pleti.

Zatím je to v podání anglického týmu v domácím prostředí krasojízda. Napřed sice skromná výhra 1:0 nad Rakouskem, pak ale osmigólový nášup Norsku a poté pětigólový příděl Severnímu Irsku. To vše bez inkasované branky. Suverénní postup do čtvrtfinále, ve kterém „Tři lvice“ čeká Španělsko.

Zvláště výhra nad Norkami zarezonovala. Zaprvé kvůli tomu, že byla v rámci Eura rekordní. Už po prvním poločase nebylo co řešit, Seveřanky v čele s vítězkou Zlatého míče z roku 2018 Adou Hegerbergovou dostaly šest gólů. A další dvě trefy z druhé pětačtyřicetiminutovky rozhodly o tom, že Angličanky s odstupem 22 let do puntíku vrátily norskému výběru historickou porážku 0:8.

Ale o možná ještě větší rozruch se po utkání postarala moderátorka Eilidh Barbourová. Podle tváře stanice BBC historické vítězství zapsal málo rozmanitý tým. Jinými slovy příliš „bílý“.

„Všech 11 hráček začínajících v základní sestavě a pět náhradnic, které přišly na hřiště v průběhu zápasu, bylo bílých, což ukazuje na nedostatek diverzity v anglickém ženském fotbalu,“ vyřkla 39letá Barbourová.

Trenérka Sarina Wiegmanová evidentně vzhledem k neomylným výsledkům poskládala ideální jedenáctku, které nijak neuškodilo, že není rozmanitější. Jako absurdní hodnotila volání po kvótách kolegyně Barbourové Julia Hartleyová-Brewerová, moderátorka TalkTV.

„Pardon, ale cože? Anglický tým na Euru je problém, protože je příliš bílý? Které hráčky by měly být vyřazeny kvůli špatné barvě pleti?“ tázala se Hartleyová-Brewerová. „Je neuvěřitelné, že moderátorka BBC řekne tohle a stále má svoji práci,“ dodala.

Pro úplnost, není to tak, že by do anglického mančaftu měly hráčky tmavé pleti cestu uzavřenou. V kádru na Euru jsou i Jess Carterová, Demi Stokesová a Nikita Parrisová – tedy fotbalistky, které by si Barbourová zřejmě přála vidět na place. Jen všechny v inkriminovaném duelu s Norskem zůstaly kompletně mimo hru. Ale těžko za tím hledat rasismus. V zápase se Severním Irskem naskočila Carterová, i když jen na 17 minut.

BBC rázem schytala nelichotivé komentáře, které opakovaly, že se stanice chová pokrytecky. Web Daily Mail si rýpl a upozornil na fakt, že ve veřejnoprávním médiu jsou mezi 11 nejvýdělečnějšími moderátory jen běloši a bělošky. S celkovou odměnou 1,35 milionu liber za loňský rok vede legendární fotbalista Gary Lineker.

Britský poslanec Marco Longhi si jen povzdechl, „proč musí být BBC tak rozdělující“. „Mladé bílé dívky se budou cítit vinné za to, že jsou bílé, když slyší podobná jedovatá slova,“ dodal.

Tagy:
Norsko Rakousko Španělsko diverzita fotbalista BBC fotbal běloška ženský fotbal sport Severní Irsko Zlatý míč mistrovství Evropy ve fotbale žen Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2022 anglická ženská fotbalová reprezentace rasismus Eilidh Barbourová Ada Hegerbergová Eilidh Barbour