V létě až 44 °C a nouze o pitnou vodu. Experti vydali chmurnou předpověď na další dekády

Podle klimatologů hrozí v následujících desetiletích problémy s pitnou vodou.

Jak se mění klima

Milovníci tropů se mají na co těšit, příznivci sněhu ale radost mít nebudou. Klimatologové totiž prozradili, jaká léta čekají Česko v blízké budoucnosti. A dobré zprávy nemají – jejich předpověď nepřeje zemědělské úrodě ani dostupnosti pitné vody.

Čekají nás čím dál vyšší teploty, shodli se odborníci. „Globální teplota poroste, ve střední Evropě asi o 0,3 až 0,4 stupně Celsia ročně. Ve výhledu 10 až 20 let bychom se mohli v létě dočkat teploty 44 stupňů Celsia,“ uvedl klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radim Tolasz.

ČTĚTE TAKÉ: Konec prázdnin ve znamení extrémních teplot. Výhled počasí odhaluje, jaký bude závěr léta

Chvíli velké horko, pak bouřky a kroupy. Hlavním jevem budou v příštích měsících a letech prudké klimatické změny. Ty řeší i politici. „Dají se například zastínit budovy, vysadit více zeleně nebo zadržovat dešťovou vodu,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Změny, které udělají lidé dnes, se podle odborníků na klima projeví nejdříve za 20 let. V té době bude možné o tom, jak vypadal sníh, dětem jen vyprávět. „Byť srážky budou chodit víceméně ve stejném množství, budou převažovat dešťové nad sněhovými,“ míní ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Jeho slova potvrzuje také Tolasz. „Už za 10 či 15 let bude zcela mimořádné, aby v 800 metrech nad mořem ležela nějaká sněhová pokrývka,“ dodal.

Klimatické změny nebudou přát ani úrodě. „Jsme zvyklí na nějakých 30 stupňů a najednou se teplota zvýší na dva dny na 37 stupňů. To bude mít obrovský dopad na všechny plodiny,“ řekl Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

A nebudou to údajně jediná úskalí. Podle klimatologů nastane v horizontu dvou až tří desítek let také problém se zásobováním obyvatelstva pitnou vodou.

Tagy: