Proč udeřila EU na největší firmy světa? Na pozoru by se měly mít po Googlu či Metě i další

Evropská unie se rozhodla vyšlápnout na technologické giganty, které podezírá z porušování pravidel o digitálních trzích v Evropě. V hledáčku Evropské komise jsou společnosti jako Alphabet, Meta, Apple, Amazon, Microsoft a čínský ByteDance. Těm podle zahraničních médií hrozí pokuty ve výši desítek miliard dolarů.

Evropská komise cílí na zmíněné společnosti kvůli možnému porušování pravidel evropského Aktu o digitálních trzích (zkráceně DMA) z roku 2022. Pod tento dokument spadá pouze šest společností. Jak ale zmiňuje BBC, jedná se o šest největších společností na světě.

ČTĚTE TAKÉ: Uživatelé Googlu zuří, mapy ve vyhledávání nefungují kvůli EU. Funkci opravíte snadným trikem

V hledáčku komise jsou totiž giganti jako Apple, Meta, Amazon, Microsoft, ByteDance a Alphabet. Většina z nich je světu velmi dobře známá. Čínský ByteDance pak provozuje sociální síť TikTok a pod společností Alphabet je mimo jiné vyhledávač Google.

Podle portálu Politico mohou tyto společnosti v případě uznání viny u tribunálu obdržet obří pokutu. Ve hře je totiž až 10 procent jejich ročního výdělku, tudíž může jít o desítky miliard dolarů.

„Máme závazky vůči mnoha spotřebitelům, kteří očekávají v tomto ekosystému změnu,“ komentovala pro Politico dánská viceprezidentka Evropské komise Margrethe Vestagerová, do jejího portfolia patří záležitosti digitální éry.

První vlaštovka v podobě obří pokuty již přistála u společnosti Apple. Ta ji dostala zhruba před měsícem od Evropské unie kvůli údajnému porušování soutěžních práv ohledně přehrávání hudby. Pokuta činila 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard korun).

Zmíněný Apple se již ozval, s kritikou nesouhlasí. „V první řadě jsme se řídili tím, abychom dodržovali zákony. Za druhé jsme to udělali způsobem, který byl v souladu s našimi hodnotami a v souladu s jazykem, který jsme s našimi uživateli vytvářeli po velmi dlouhou dobu. A myslíme si, že jsme toho dosáhli,“ uvedl jeden z právníků společnosti Kyle Andeer během slyšení EK.

Nařízení DMA pod hlavičkou Evropské unie, které podle komise společnosti porušují, mají zajistit, že zmínění giganti nebudou zneužívat své výsostné pozice na trhu. V praxi to znamená, že by uživatelé měli mít při používání výrobků či aplikací těchto firem možnost využít obchody mimo App Store nebo Google Play, či mít jiný internetový vyhledávač.

Stejně tak by uživatelé měli mít podle pravidel možnost měnit a mazat původní aplikace v telefonech a dalších přístrojích. EU vadí, že zmíněné technologické společnosti převážně upřednostňují své vlastní produkty.

Tagy: