České mléko putuje do Německa, výrobky z něj pak kupujeme zpět. Nesmysl, kroutí hlavou expert

Mléko

Kolotoč s exportem mléka

Potravinový kolotoč. I tak by se dal nazvat česko-německý zahraniční obchod, pokud jde o mléko. To totiž čeští zemědělci často prodávají do Německa. Náš západní soused produkt potom zpracovává a hotové mléčné výrobky posílá zase zpět do České republiky. Jak je to vůbec možné? A kdo je za tento problém odpovědný? Odlišný pohled na věc mají zemědělci, zpracovatelé mléka, vláda i ekonomové.

Zemědělci z družstva na Českolipsku denně vyprodukují 22 tisíc litrů mléka, které v minulosti prodávali do nedaleké české mlékárny. Ta ale zkrachovala. „Nechali jsme tam desítky milionů korun, které nám nikdy nezaplatili. Měli jsme z toho velké existenční problémy,“ řekl předseda představenstva ZOD Brniště Petr Kubíček.

Proto se vedení zemědělského družstva rozhodlo prodávat mléko do Německa. Prý našlo v sousední zemi větší obchodní jistotu. „U Němců nehrozí, že dojde k nějaké insolvenci, protože tamní vláda potravináře i zemědělce vždycky podrží,“ prohlásil Kubíček. Prodej mléka do Německa ke zpracování se ale nelíbí Potravinářské komoře.

„Na produkci jdou české dotace od českých daňových poplatníků, a to mléko pak končí v Německu. Tam se na něj přidá přidaná hodnota a vrátí se nám to zpátky,“ kritizoval Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Němci tak Čechům mléko de facto vrací v podobě již hotových výrobků, nejčastěji ve formě jogurtů nebo sýrů.

Radost z takového potravinového kolotoče nemá ani ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vinu však nehází na zemědělce, nýbrž na zpracovatele mléka. „Stavěli se k zemědělcům negativně a tlačili na ně, ať jdou s cenou dolů. Čeští zemědělci tak zareagovali pragmaticky a využili lepších cenových nabídek od německých mlékáren,“ uvedl Nekula.

Do zahraničí putuje 23 % české produkce mléka

A jaký názor mají na tento spor ekonomové? Někteří z nich vidí řešení v přenastavení dotací pro zemědělce. „Měli bychom systém dotací nastavit tak, abychom do budoucna zabránili podobným nesmyslům, které jsou zároveň neekonomické i neekologické,“ kritizoval ekonom Štěpán Křeček.

„Když jdou tržní ceny nahoru, tak německý výkupce rychleji reaguje. To znamená, že jde s cenou také nahoru. Zatímco tady v Česku se to snaží uhrát a navýšit si přechodně marže či zisk,“ dodal ekonom Lukáš Kovanda.

Podle Potravinářské komory většina zemí Evropské unie vyváží okolo 10 % své produkce mléka. Česko však exportuje 23 %.

Tagy: