Prouza: Hospodští protestují celkem mírně. Zemědělci by už před vládu navezli hnůj

K věci 11.12.2020

Vláda mění protikoronavirová opatření v podstatě den co den. O dalším možném zpřísnění se bude diskutovat v pondělí. Mezi podnikateli v poslední době roste nespokojenost a mnozí dávají najevo, že se chaotickými opatřeními už nechtějí řídit. „Přestáváme vládě rozumět,“ komentoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS stávající situaci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Nevím, jestli je to naštvání nebo rezignace. Poslední dobou vládě přestáváme rozumět. Chápali jsme na jaře zmatek, věci se dělaly narychlo. Přes léto jsme tu měli systém semaforu, potom se vypnul, tak přišel systém PES. Jenže ani ten vlastně nefunguje. Vláda nedodržuje vlastní pravidla, která si nastaví, a přitom po nás všech chce, abychom je dodržovali. Abychom ze dne na den zadávali stále nové pokyny, předělávali způsoby fungování obchodů nebo restaurací, a hlavně nikdy nevysvětlí proč,“ uvedl Prouza.

Prouzovi vadí, že mnohá protiepidemická opatření jsou absurdní. „Pokud nám chce pan ministr Blatný tvrdit, že když si koupím kafe nebo čaj a jdu s ním po městě, že to nějak zvýší riziko nákazy koronavirem – to je přeci totální nesmysl, to nemůže jakkoliv obhájit, a přesto s takovou buzerací neváhají přijít a ještě ji potvrzovat,“ argumentoval Prouza.

Ministerstvo zdravotnictví si podle Prouzy v současnosti neví rady. Ředitel Svazu obchodu a cestovního ruchu si myslí, že nárůsty počtu pozitivních na COVID-19 v posledních týdnech jsou způsobené návratem na pracoviště a dětí do škol. „Přitom vláda zakázala na průmysl sahat, ten musí běžet. Proto přichází tresty na gastronomii a na malé obchody. Nejtěžší na tom je, že vláda ani neumí ta pravidla zdůvodnit,“ sdělil Prouza.

Kabinet ale důvod pro některá opatření uvádí. Například zkrácení otevírací doby opodstatnil tím, že v restauracích se lidé shlukují a ne vždy dodržují hygienická opatření. Podobné názory ale vzápětí vyvrátila Policie ČR, která uvedla, že například v hlavním městě neměla po dvaadvacáté hodině otevřeno žádná restaurace.

„To vede k obrovskému nárůstu naštvanosti. Na jaře a teď, počátkem podzimu, byli hospodští připraveni pravidla respektovat, zaváděli opatření, investovali spoustu peněz do bezpečnějšího provozu. To všechno vláda ignoruje. Proto ta naštvanost, neochota akceptovat nová pravidla. Nepřekvapilo by mě, kdyby velmi rychle přišly žaloby na stát, který podle mě není schopen si opatření obhájit,“ mínil Prouza.

Chápu, že některé restaurace nechaly otevřeno déle

Propad tržeb se podle něj v této situaci pohybuje kolem 50 až 60 procent obratu denně. „Řada lidí stále pracuje z domova, takže přes oběd nemají restaurace zdaleka tak velké tržby, jako mívaly v minulosti. Ve chvíli, kdy jsou lidé v práci do sedmi do večera a restaurace zavírají v osm, už ani nikam nejdou. Vypadává velká skupina zákazníků. Za takové situace není moc smysluplné pro řadu lidí dál podnikat,“ vysvětlil Prouza.

Podle něj je nyní otázkou, jak rozumně protestovat. Dodal také, že rozumí provozovatelům restaurací a hospod, pokud nechali otevřeno o chvíli déle. „To považuji za velmi mírný způsob protestu. Myslím si, že kdyby vláda stejně drsně zacházela třeba se zemědělci, už jsou ulice Prahy plné traktorů a bezpochyby několik kup hnoje složeno před Strakovou akademií. Z tohoto pohledu si myslím, že se hospodští chovají ještě velmi slušně,“ sdělil Prouza.

Vláda bude v pondělí jednat o přesunu Česka opět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. To by znamenalo opětovné uzavření nejen restaurací a podniků, ale také horských hotelů a penzionů. „Byl by to rozsudek smrti. Horská střediska mají každý rok zhruba 30 procent celkového obratu v týdnu mezi Vánoci a Novým rokem. Letos to navíc vypadá, že bude hezká zima, na horách se intenzivně zasněžuje, budou dobré podmínky pro lyžování,“ uvedl Prouza.

To by podle ředitele Svazu obchodu a cestovního ruchu poznamenalo nejen podnikatele, kterým by tak vypadla velká část příjmů, ale i ty, kteří se zkrátka těšili na hory. „Pokud je vláda zase zavře do jejich malých bytů a nedá jim šanci jít se na chviličku vyvětrat, naštvanost a neochota čemukoliv věřit dál poroste,“ řekl Prouza.

Klíčový je teď podle něj postup vlády. Ta by měla podnikatele a zaměstnavatele připravit na to, s čím mohou počítat a jaké dostanou kompenzace. „Pokud by přišla s rozumnými kompenzacemi jako třeba v Rakousku nebo Německu, kde všichni vědí, že teď musí zatnout zuby, ale není to rozsudek smrti, žije se s tím mnohem lépe, než když vláda jenom zakazuje, ale naprosto kašle na jakoukoliv smysluplnou pomoc,“ řekl Prouza.

„Je načase, aby vláda přestala vybírat, kdo vyhraje, a kdo prohraje. Musíme jít jednoduchou německou cestou a každému, kdo byl postižen, říct, že se uhradí minimálně 75 procent jejich fixních nákladů. Jsou tu segmenty, které dostaly relativně rozumnou pomoc, a jiné, které neviděly jedinou korunu. Nespravedlnost je strašně zarážející a nepříjemná a myslím si, že tohle musí vláda rychle napravit,“ mínil Prouza.

Rozhovor Marie Bastlové s Tomášem Prouzou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: