První „parastronaut“ světa věří v brzkou cestu do vesmíru. Předsudky bořil již na paralympiádě

V devatenácti letech přišel John McFall o pravou nohu, to ho však nezastavilo. S protézou se naučil běhat a stal se profesionálním atletem. Díky svému úsilí sprinter na paralympiádě v Pekingu v roce 2008 vybojoval bronzovou medaili. Později sice pověsil sportovní kariéru na hřebík a začal se věnovat úrazové a ortopedické chirurgii, v roce 2022 však znovu začal bořit předsudky spojené s fyzicky handicapovanými lidmi. Stal se prvním „parastronautem“ na světě, když byl přijat do speciální studie Evropské kosmické agentury (ESA). Jeho sen dostat se do vesmíru získává díky jeho výsledkům reálnější podobu.

První zdravotně postižený člověk, který poletí do vesmíru? Přesně takové přízvisko by brzy mohl dostat John McFall z Velké Británie. Nebyl by to však jeho první počin, kterým by ovlivnil předsudky, které jsou s handicapovanými spojeny.

ČTĚTE TAKÉ: První medaile českých paralympioniků. 16letý Kratochvíl triumfoval v rekordním čase

McFallova „životní cesta“ se začala psát, když mu bylo 19 let. Tehdy mu nehoda na motorce změnila život, v důsledku zranění mu byla amputována pravá noha. McFall se nenechal touto událostí odradit: znovu se naučil chodit a běhat s pomocí ortézy, načež se vydal na dráhu profesionálního atleta, uvádí web CNN.

Od sportu k medicíně

V dresu Velké Británie se zúčastnil paralympijských her, které se v roce 2008 konaly v Pekingu. Domů si McFall přivezl bronzovou medaili ze sprintu na 100 metrů v kategorii T42. Sportovní kariéru později ukončil a začal se věnovat úrazové a ortopedické chirurgii.

Světu se znovu připomněl v roce 2022, kdy se stal prvním „parastronautem“ na světě. Stalo se tak díky nové třídě astronautů-stážistů, kterou oznámila ESA. McFall se zároveň stal jediným členem studie proveditelnosti ESA „Fly!“, která posuzovala problémy, jimž by mohl čelit člověk s postižením při letu do vesmíru.

Jak McFall nedávno uvedl pro vědecký časopis Nature, studie „zatím prokázala, že je technicky proveditelné, aby někdo s tělesným postižením, jako je to jeho, letěl do vesmíru a žil a pracoval jako plně integrovaný člen posádky ISS po dobu celé mise“.

McFall doufá, že ESA „přiměje někoho s tělesným postižením létat“. Část studie by měla být dokončena na konci roku. „Doufám, že v budoucnu dostanu příležitost létat. To by bylo ohromné. A také doufám, že se mi podaří zasít semínko pro odkaz, na který by se dalo navázat a který by se zabýval možností létat s širším spektrem postižení,“ uvedl 43letý parastronaut.

ESA ve zprávě pro média uvedla, že studie, v rámci níž McFall absolvoval výcvik přežití v zimě, na moři a lety ve stavu beztíže, představuje „významný milník na cestě k inkluzivitě při výzkumu vesmíru“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kraus radil po show zlatému Fuksovi: Hatery neřešte, přes ty se jde dál, jinak vás zadusí

„Do dnešního dne projekt ‚Leť!‘ neidentifikoval žádné překážky, které by bránily astronautovi s postižením, jako je Johnovo, připojit se k dlouhodobé misi na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), která obvykle trvá šest měsíců,“ uvedla agentura v prohlášení.

Překlenutí propasti

McFall zároveň poukázal na paralympiádu jako příkladu, jak může sport změnit společenské vnímání lidí s postižením. „Elitní sportovci inspirují tolik lidí,“ podotkl.

„Z paralympijského hlediska je nesmírně důležité navázat kontakt s širším publikem, aby si společnost uvědomila, čeho jsou lidé s tělesným postižením schopni. Stejně tak si myslím, že můžete práci astronauta považovat za obtížnou. Takže je tu obdiv k tomu, že někdo s tělesným postižením zastává tuto pozici,“ doplnil McFall.

Na tiskové konferenci ESA minulý měsíc McFall dodal, že k jeho současnému cíli přispěla jeho kariéra paralympijského sportovce – spolu s tím, že prodělal traumatickou amputaci, a jeho zázemí v oblasti vědy a medicíny.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpor v ODS o rentu pro olympioniky. Nehledat uplatnění po kariéře? Nesmysl, míní Skopeček

„Myslím, že to všechno mi pomohlo překlenout propast mezi ambicemi, které má ESA, a tím, co mám za sebou, abych se pokusil dosáhnout cíle být potenciálně první osobou s tělesným postižením, která se stane astronautem,“ doplnil.

Tagy: