Detaily o opičích neštovicích v ČR: Nakažený si je přivezl z festivalu

Prvotní vyrážka se postupně mění v hnisavé boláky, které pak prasknou. Proces praskání puchýřků je podle expertů poměrně nebezpečný.

V Česku je potvrzený první případ opičích neštovic

Epidemie opičích neštovic dorazila do České republiky. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) první nakažený člověk pobýval začátkem května na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Pražská hygiena prozradila podrobnosti. Dva další prověřované vzorky jsou podle zdravotního ústavu negativní.

„Pozitivně testovaná osoba začátkem května pobývala na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první příznaky,“ uvedla šéfka pražské hygieny Zdeňka Shumová.

Poté příznaky popsala konkrétněji. „Od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot do 39 stupňů Celsia, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly,“ dodala Shumová.

Na první potvrzený případ s odkazem na předsedu společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavla Dlouhého upozornil web Seznam Zprávy. Podle něj je pacient v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ však uvádí, že jde zatím o předběžné potvrzení. Pro konečné potvrzení je podle vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové nutné udělat celogenomovou sekvenaci či PCR metodu. Celkem laboratoř dostala tři vzorky. Dva jsou podle zdravotního ústavu negativní.

Opičí neštovice jsou infekční onemocnění způsobené virem MPV, které se objevuje u některých druhů zvířat i u lidí. Název je odvozen od skutečnosti, že virus byl poprvé prokázán u opic. Nejvíce vnímaví vůči viru jsou však afričtí hlodavci.

Tagy: