První úspěch mírového summitu ve Švýcarsku. USA slíbily Ukrajině další miliardy

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která na summitu o Ukrajině zastupuje Joea Bidena, oznámila ve švýcarském letovisku další finanční pomoc pro Kyjev. USA vyčlení přes 1,5 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun), které mají pomoci obnovit Ukrajině zdevastovaný energetický sektor. Informoval o tom list The Guardian.

Ve Švýcarsku započal mírový summit o Ukrajině, kterého se účastní zhruba 100 zástupců států a mezinárodních organizací. Na místo dvoudenního mítinku dorazila už i americká delegace. Jak se předpokládalo, ke smutku Kyjeva nepřiletěl prezident Joe Biden, ale jeho viceprezidentka Kamala Harrisová. I tak ale Bílý dům připravil pro Ukrajinu pozitivní zprávy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Summit o míru na Ukrajině? Jde o bojovou poradu bez klíčových hráčů, míní Kolář a Svoboda

Harrisová na okraj summitu oznámila další finanční pomoc pro Ukrajinu o objemu 1,5 miliardy dolarů, která má jít primárně na obnovu energetické infrastruktury a humanitární pomoc. Energetický sektor Kyjeva je kvůli vytrvalým bojům v troskách a lidé se na mnoha místech učí žít bez elektrického proudu.

„Tyto prostředky pomohou Ukrajině reagovat na poslední ruské útoky na energetickou infrastrukturu tím, že podpoří opravy a obnovu, zvýší odolnost vůči přerušení dodávek energie a položí základy pro opravu a rozšíření ukrajinského energetického systému,“ komentovala pomoc kancelář viceprezidentky. Informoval o tom list The Guardian.

Rusko na summit do Švýcarska pozváno nebylo. Před začátkem mítinku ale Kreml představil vlastní podmínky příměří. Vladimir Putin v pátek prohlásil, že Moskva je připravena jednat o míru, pokud Kyjev splní několik podmínek – ukrajinské jednotky podle něj musí opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy ukrajinské regiony, které Rusko jen částečně okupuje.

Město Cherson Ukrajinci v prvním roce války osvobodili a Záporoží Rusové nikdy nedobyli. Ukrajina by se navíc podle představ šéfa Kremlu měla zavázat, že nevstoupí do NATO.

Nedorazí Rusko a kdo dál?

Západní představitelé ale Putinův návrh kritizují. „Všichni vědí, že tento návrh nebyl myšlen vážně, ale měl něco společného s mírovou konferencí ve Švýcarsku. Nepotřebujeme nadiktovaný mír, ale čestný a spravedlivý mír, který bude brát v potaz celistvost a suverenitu Ukrajiny,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz. Podle něj se Putin snaží „zamlžit a zastřít skutečnost, že on je tím, kdo brutální válku rozpoutal a nadále v ní pokračuje“.

Rusko ale není jedinou zemí, která do Švýcarska na mírový summit svou delegaci nepošle. Marně se bude čekat také na diplomaty z Číny nebo Brazílie. Web BBC poznamenal, že žádnou důležitou delegaci nevypraví ani Indie. Peking místo toho navrhl, aby Rusko s Ukrajinou jednali o míru na půdě OSN.

„Zbraně mohou ukončit válku, ale nemohou přinést trvalý mír. Čína vyzývá strany konfliktu, aby projevily politickou vůli, spojily se a co nejdříve zahájily mírové rozhovory s cílem dosáhnout příměří a zastavit vojenské akce,“ citoval čínský návrh list Kyiv Independent.

Švýcarsko nasadí o víkendu nejméně čtyři tisíce vojáků, kteří budou dohlížet na klidný průběh summitu. Očekávají se možné hackerské útoky ze strany Ruska. V době konání summitu narušily ruské stíhačky švédský vzdušný prostor.

VIDEO: Úder ukrajinských dronů na ruskou těžkou techniku

Tagy:
válka Vladimir Putin Švýcarsko Ukrajina summit USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kamala Harrisová