Prymula: Před podzimní covidovou vlnou přijdou nová opatření. Léto bude bez problémů

Hostem Nového dne byl epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Roman Prymula o podzimní vlně covidu

Ty, kdo nejsou ještě očkovaní proti covidu, bude teď velmi těžké přesvědčit, aby tak učinili. Uvedl to v Novém dni na CNN Prima NEWS epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se lidé očkují naopak, než by měli. Očekává proto, že před podzimní vlnou pandemie podstoupí vakcinaci málokdo.

Ministerstvo zdravotnictví chystá kampaň, aby přesvědčilo doposud nerozhodnuté české občany k očkování. „Bude to nesmírně obtížné. Lidé se očkují, když je nějaká vlna, ale v klidové fázi ne. Tedy přesně naopak, než by to mělo být. Minimálně do podzimu, kdy nebude výraznější vlnka, se bude chtít očkovat minimum lidí. Před podzimní očekávanou vlnou pak budeme muset přijmout některá opatření,“ nastínil ve vysílání CNN Prima NEWS Prymula.

Podzimní vlna epidemie covidu přijde také podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Připravujeme se i na to, abychom měli dostatek vakcín a léků na podzim. Otázka je, jaká mutace nebo jaká kombinace mutací to bude,“ uvedl ministr na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet ho proto pověřil, aby zahájil v rámci Evropské unie diskusi o nákupu léku paxlovid pro podzimní měsíce. Vyjednávat má i o vakcíně od firmy Moderna.

Dokončené očkování má v České republice téměř 6,87 milionu lidí, posilující dávku dostalo více než 4,14 milionu z nich. Prymula v Novém dni zdůraznil, že třetí dávka má stále svůj smysl, odolnost vakcinovaných osob proti těžkému průběhu nemoci nebo úmrtí je stále velmi vysoká.

Epidemiolog dodal, že optimálním vývojem je vznik univerzální vakcíny, která by chránila proti všem variantám viru. Bude ale velmi těžké ji připravit. Dále je možnost mít očkovací látku vždy na aktuálně se šířící mutaci. „Ale na rozdíl od chřipky na to nemáme šest měsíců, ale jen několik týdnů. Je před námi složité období hledání vakcíny,“ zdůraznil Prymula. Zájem vytvořit vakcínu navíc prý trochu ochladl, původní vakcíny jsou ale podle něj stále dost účinné.

Čeká nás mírné léto bez velkých problémů

Bez ohledu na vývoj vakcín je podle dat jasné, že epidemie je v posledních týdnech opravdu na ústupu. „Celosvětová křivka dramaticky klesá, dokonce i v Asii. Neznámou je Čína, kde nemoc stále osciluje. Čeká nás ale mírné léto bez velkých problémů,“ předpověděl exministr zdravotnictví.

Stejný názor má i vláda, která ve středu schválila návrh na ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu. Na Twitteru o tom informoval ministr Válek. „Čísla nakažených a hospitalizovaných jsou stále příznivější, a není tak nutné v něm nadále setrvávat,“ uvedl. Stav pandemické pohotovosti byl zaveden zákonem o mimořádných opatřeních při epidemii covidu, takzvaným pandemickým zákonem, loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu. Potvrdit jeho konec musí svým usnesením Sněmovna.

„Můžeme to udělat, veškerá data ukazují pokles incidence, není tedy nadále nutné pandemickou pohotovost udržovat,“ dodal na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). „Při nástupu do čela ministerstva zdravotnictví jsem slíbil, že opatření budeme dělat a udržovat jen tehdy, kdy budou mít smysl,“ uvedl následně v tiskové zprávě Válek.

Lékaři se nyní starají o 886 pacientů s nákazou, což je ve srovnání s úterým po velikonočních svátcích pokles zhruba o tři sta. Přes 40 nakažených zůstává ve vážném stavu. V republice se od začátku epidemie v březnu 2020 prokázalo přes 3,9 milionu případů covidu. V pracovní dny bylo po Velikonocích pozitivně testováno mezi 2 000 a 3 500 osob. Odborníci odhadují, že reálné počty nakažených jsou násobně vyšší. Lidé ale nejdou na testy nebo nemají příznaky.

Tagy: