Prymula: Jsme teprve na začátku. Počet nakažených poroste minimálně dva týdny

Roman Prymula

Brífink ministerstva zdravotnictví k vývoji koronaviru v Česku

Česko je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) teprve na začátku těžkého období. Počet nakažených infekcí COVID-19 podle něj poroste minimálně další dva týdny. Prymula to řekl na páteční tiskové konferenci k zhodnocení dosavadního vývoje epidemie. Za čtvrtek přibylo rekordních 9 721 nakažených. V rámce Evropské unie má Česká republika na obyvatele nejvíc případů od 7. října, druhá je Belgie. Oproti sousednímu Německu je to v přepočtu desetkrát více.

„Situace se vyvíjí směrem, který není příznivý. Jsme na počátku doby, která bude nesmírně složitá. Nemocní budou narůstat tři týdny. Doufám, že ne celou dobu, ale minimálně deset dnů až dva týdny,“ řekl Prymula.

Epidemie podle šéfa Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek prostupuje populací velice rychle „Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů,“ řekl Dušek. V říjnu se podle statistik nakazilo 9 500 lidí starších 65 let, přes 2 000 v domovech pro seniory.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, podle něj mírně kleslo z hodnoty 1,5 na 1,4. Pokud reprodukční číslo neklesne, podle Duška bude ve druhé polovině října víc než 250 tisíc nově nakažených.

Péči v nemocnici bude podle Duška na konci října potřebovat asi 5 000 lidí, z nich až 1 000 intenzivní péči. Prymula poděkoval lékařům a zdravotním sestřičkám, podle něj jde o nápor především na ně. Národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý řekl, že kolaps zdravotnictví nehrozí, situace ale bude velmi náročná zejména pro zdravotníky.

Ve čtvrtek 9 721 nově pozitivních

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 9 721 lidí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku infekce. Dosavadní maximum ze středy bylo o 177 případů nižší. Aktuálně nemocných je 84 430, stav 2 920 z nich vyžaduje hospitalizaci. Stav 543 pacientů lékaři hodnotí jako těžký.

O víkendu by vláda měla začít navyšovat kapacitu lůžek mimo nemocnice. „Musíme urychleně stavět náhradní kapacity, toto je absolutní úkol,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Armáda a Ústřední krizový štáb by s tím podle něho měly začít už o víkendu. Personální zabezpečení dostali na starost ředitelé nemocnic. „Mají propozice, co mají dělat,“ uvedl premiér.

Lůžek v nemocnicích bude kvůli stoupajícímu počtu pacientů s COVID-19 potřeba o 5 000 více, z nich 700 s plicními ventilátory. Nemocnice mají omezit zbytnou péči, co nejdříve pacienty propouštět a vyhradit další lůžka při zachování akutní péče. Vyplývá to ze zprávy národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého k datům dispečinku intenzivní péče, které zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Se zvládnutím má pomoci i vojenská polní nemocnice

V pražských Letňanech by měla dokonce vzniknou vojenská polní nemocnice. Nařízení o její stavbě vydá vláda dnes na mimořádném zasedání. Zařízení má pojmout až 500 lůžek. Armáda jich poskytne 100, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

Armáda je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) schopná nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády. Vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál. SSHR má 2 500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení.

Tagy: