Prymula předpověděl, kdy sundáme roušky. Omikron už je podle něj na ústupu

Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula hostem Nového dne

Jaro už bude bez roušek. Podle mě bychom je mohli sundat 15. března. V pořadu nový den na CNN Prima NEWS to predikoval epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten upozornil, že vlna omikronu už ustupuje. Rozvolnění opatření proto uvítal.

Podle Prymuly začíná vlna omikronu slábnout. „Vnímáme, že v populaci dochází k poklesu vlny, byť to není ve všech věkových kategoriích. Zatímco i v nižších věkových kategorií proběhla poměrně intenzivně a k poklesu dochází zcela jistě, u starších věkových kategorií ještě vidíme nárůst. V následujících dnech ještě bude stoupat zatížení nemocnic, ale nemělo by se dostat nad nějakou kritickou míru,“ míní epidemiolog.

Od čtvrtka se lidé bez očkování dostanou do restaurací a hospod, na kulturní či sportovní akce. „Souhlasím s tím, že rozvolňovací opatření by měla být a už jsme v sestupné fázi. Nemyslím si, že by tu bylo nějaké zvláštní riziko. Obrat u nás byl poměrně rychlý, nebyly tu statisícové hodnoty. Podle mě jsme, byť říkáme, že jsme méně proočkovaní než jiné evropské země, prodělali masivnější vlny v předchozích dvou případech. Z hlediska vytvořené imunity jsme na tom možná lépe, a proto to šlo takto dolů. Neočekávám, že by přišla nějaká překotná vlna zpátky,“ odhaduje Prymula.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je ve hře, že od března bude platit jen málo opatření, prakticky jen nošení respirátorů. „Myslím si, že jaro už bude bez roušek. Bude to každopádně během března. Jestli to bude na začátku nebo na konci, to nechci spekulovat. Pokud ale bude trend takový, jaký je, myslím si, že 15. března by se mohly dát pryč,“ predikuje epidemiolog.

Rozvolnění versus očkování

Někteří odborníci se bojí, že rozvolnění opatření již nebude společnost motivovat k očkování proti covidu. „Neočkovaní lidé nyní slaví, že přežili vlnu bez očkování, ale může se stát, že to bude potřeba. Trojdávkové schéma je podle mě velmi potřebné. Pak vyčkejme, jaké vakcíny druhé generace přijdou,“ vysvětlil Prymula.

„Každý by měl myslet na to, že až se dostane do nemocnice, bude mít (s očkováním) mnohem lepší startovací pozici a lidé by se očkovat měli. Každý, kdo se očkoval, na tom neprodělal,“ má jasno bývalý ministr zdravotnictví.

V současné době také probíhají protesty proti pandemickému zákonu. „V tuto chvíli to vnímám jako ryze politickou záležitost. Pandemický zákon je nutný. První verze vznikala v porodních bolestech a byla nedokonalá. Byla tam celá řada chyb, většina z nich se podařila odstranit. Jsou tam ještě nějaké problémy, ale myslím si, že ho potřebujeme,“ dodal Prymula.

Tagy: