Covidová vlna před Vánoci se podcenila, říká Prymula. Naznačil, kdy můžeme čekat další

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula o postcovidovém syndromu

Vlna koronaviru, která přišla před Vánoci, byla podceněná, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Podle něj to ovšem vedlo k posílení imunity a díky tomu v lednu nepřišla nová výraznější vlna. Někteří lidé však stále bojují s postcovidovým syndromem. Podle Prymuly je těžké odhadnout, o kolik lidí se přesně jedná, jelikož údaje se liší.

„Málo lidí chodilo v prosinci k lékaři a málo se diagnostikovalo. Nakazilo se obrovské kvantum lidí,“ zdůraznil Prymula. Podle něj díky tomu ovšem v lednu zatím nepřišla žádná výraznější covidová vlna. „To, že prodělali onemocnění, znamená, že jsou v tuto chvíli imunní. Proto nyní dochází spíše k poklesu,“ dodal epidemiolog s tím, že imunita ovšem po třech měsících odezní. „Dá se očekávat, že může přijít ještě další vlna,“ sdělil.

K TÉMATU: Covid vyřadil Olgu z běžného života, komunikuje pomocí papírků. Teď jí svitla naděje

Názory odborníků, že v lednu přijde velká vlna a budeme mít na konci měsíce zahlcené nemocnice, se podle něj nezakládaly na datech. „Pokud se podíváme na čísla, vidíme setrvalý pokles. Je tady asi 244 hospitalizovaných a 19 lidí je na jednotkách intenzivní péče. To, že denně umíralo kolem 10 lidí, už také neplatí. Teď jsme na čtyřech až pěti lidech, takže i zde dochází k poklesu,“ uvedl Prymula. Podotkl, že covid ovšem zcela nezmizel. „Bude tu s námi dál, ale není už dominantním respiračním onemocněním,“ popsal.

Mnoho lidí pociťuje problémy i několik týdnů po prodělání nemoci. Jde o takzvaný postcovidový syndrom, o němž lékaři zatím nemají dostatek informací. „Odborníci se přou o to, co všechno splňuje parametry postcovidového syndromu. Příznaků je totiž celá škála,“ řekl Prymula. Údaje o tom, kolik lidí trpí postcovidovým syndromem, se totiž liší. „Je to od jednoho do 35 procent. Ze Spojených států přišla informace, že procento osob, které mají postcovidový syndrom, v čase klesá, a že mírnější varianty covidu ho nevyvolávají s takovou frekvencí jako na počátku,“ popsal Prymula. Dodal, že jde o pokles z 19 na 11 procent.

Léčba postcovidového syndromu je náročná. „Spektrum příznaků je velmi pestré, takže neexistuje zázračná tabletka, která by všechny problémy vyřešila. Přistupuje se k tomu tak, že se udělá detailní diagnostika, a na základě toho se léčí příznaky. Velkou roli hraje rehabilitační léčba,“ popsal epidemiolog. V lednu má také začít fungovat pracovní skupina, v níž budou zastoupeni lékaři různých specializací. „Je záhodno nastavit nějaký racionální systém, aby lidé nemuseli zmateně pobíhat ve zdravotnickém systému od odborníka k odborníkovi a hledat nějakou péči. Poměrně dlouhodobě se problematice věnují v Hradci Králové, zkušenosti tam jsou velmi vysoké,“ uvedl Prymula.

Tagy: