Prymula: Opatření se mohou zdát šikanózní. Ale víme, co děláme

Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předstoupil v úterý večer před občany s více než dvacetiminutovým televizním projevem, ve kterém se snažil vysvětlit důvody tvrdých opatření, které v pondělí vyhlásila vláda. Řekl, že není možné efektivně bojovat proti epidemii bez ekonomických a sociálních dopadů. Podle ministra je jisté, že dojde k nárůstu úmrtí.

„Je přirozené, že nutně musel vzniknout celospolečenský dojem velké frustrace a zklamání, že Prymula opět něco utahuje, přikazuje, zakazuje. Že vláda jedná zmatečně, nerozhodně, nepřesvědčivě. I já jsem jen člověk a umím se do těchto pocitů vžít,“ prohlásil Prymula na úvod.

Žádnou epidemii však podle něj nikdy nelze zkrotit bez ekonomických a sociálních ztrát. „Není pravda, že volba stojí mezi ekonomikou a zdravím. Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu před virem nezavírají doma,“ uvedl ministr.

Stav v Česku se podle Prymuly prudce zhoršuje a nárůst počtu případů je celosvětově jeden z nejvyšších. Dodal, že jeho hlavním úkolem je dostat epidemii pod kontrolu. Zároveň upozornil, že neexistuje přesvědčivý důkaz, že došlo k oslabení viru.

„Vím, že přijetí omezujících opatření vyvolalo velkou vlnu kritiky a nevole a že občané často vnímají některá opatření jako nelogická nebo dokonce šikanózní. Věřte ale, že pokud bychom nereagovali, tak by se šíření viru vymklo jakékoli kontrole. Prosím, věřte nám, opravdu víme, co děláme a proč to děláme,“ řekl Prymula.

Rozvolňování bude možné

Slíbil, že ministerstvo bude monitorovat dopady jednotlivých opatření a vyhodnocovat, jestli jsou funkční. „Proto jasně říkám, že bude-li to situace umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat. Zatímco uvolňování všech opatření bude záviset na parametrech vývoje epidemie, jako je například reprodukční číslo, docházku na první stupeň znovu otevřeme bez podmínek již druhého listopadu,“ vysvětlil Prymula.

„Modely ukazují, že v následujících týdnech dojde k výraznému nárůstu hospitalizací, těžkých případů průběhu nemoci, a nárůst jednotlivých úmrtí je takřka jistý. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny,“ řekl.

Prohlásil také, že se chce vyhnout úplnému lockdownu. To je možné pouze v případě, že všichni budou nařízení respektovat. „Nečiní mi skutečně žádné potěšení vydávat permanentní zákazy a omezení, a pokud tak činit musím, je to jen proto, abychom se vyhnuli celoplošnému lockdownu,“ uvedl Prymula.

Výzva „Společně“

Ministr vytvořil jakousi národní výzvu, kterou pojmenoval „Společně“. Základem je robustní posílení kapacity lůžek pro pacienty s nemocí COVID-19, plošně testovat a změnit způsob komunikace.

„S okamžitou platností vydávám nařízení ministra k vyčlenění kapacity intenzivní péče v nemocnicích, cílem je vyčlenění kapacit až na 10 tisíc lůžek a rozdělení péče na kapacity COVID pacientů, urgentní medicíny a neodkladné péče,“ konstatoval Prymula. Zajistit chce dofinancování zvýšení kapacit nemocnic.

Podle Prymuly by se měla začít používat metoda testování na bázi antigenních testů. „Tyto testy jsou rychlé, levnější a snadné. Prakticky umí ukázat výsledek testu do 15 minut, testování je pro všechny občany zdarma, ale zejména nám umožní – laicky řečeno – zachytit obrovskou množinu infekčních, tedy příznakových pacientů,“ vysvětlil ministr.

Prymula uznal, že vláda i on sám má slabinu v komunikaci. „Sebekriticky přiznávám, že způsob komunikace působí často dojmem nesrozumitelnosti, často nelogičnosti a někdy možná až šikany. Ve skutečnosti tomu tak není. Je to do velké míry dáno tím, že epidemiologie je exaktní vědou založenou na tvrdých číslech, faktech a grafech. Zvenčí se může jevit nelogická, ale jde nám o celou populaci naší země,“ prohlásil. Zároveň občanům doporučil, aby sledovali jeho twitterový účet.

Prymula: Když jsme zavřeli školy, museli jsme i restaurace

Prymula v projevu obhajoval v pondělí představená opatření vlády. Například omezení setkávání lidí na šest osob. „Je to nutné, abychom snížili počet kontaktů ve společnosti, abychom například omezili setkávání žáků, kteří nemohou chodit do školy,“ řekl.

Připustil sice, že se v gastronomii příliš lidí nenakazilo, dali však při rozhodování na názor odborníků. „Také jsme naslouchali sociologům, kteří správně řekli, že pokud bychom zavřeli školy a nikoliv restaurace, tak bychom vyslali silně negativní vzkaz celému národu, že nám nezáleží na vzdělání. Souhlasím s nimi,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

„Bez vás, bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům a opatřením, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování, ten virus neporazíme,“ uzavřel ministr zdravotnictví Roman Prymula svůj televizní „projev k národu“.

Tagy: