Psychiatr Karel Moravec promluvil o moderních závislostech. Jak vznikají a jak s nimi bojovat?

Druhý ročník happeningu ZOOM FEST nabídl bohatý program, v rámci kterého vystoupil se svou přednáškou také psychiatr Karel Moravec o moderních závislostech. Popsal, jak závislosti vznikají a jak s nimi bojovat.

Jaké jsou nejčastější formy moderních závislostí?
Závislost je vztah, který má různé formy a způsoby, jak na něj nahlížet. Některou závislost si vůbec neuvědomujeme a nepřemýšlíme o ní. Třeba závislost na místě, kde žijeme, na vodě, na kyslíku, na rodině a vztazích v ní. Tradiční nahlížení na závislost jako nežádoucí formu vztahu vezme za své v okamžiku, kdy si uvědomíme, že nejde jen o vztah k alkoholu, tabáku, nikotinu, hrám či sexu, ale že závislost je fakt, který nás provází od počátku našeho bytí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na péči o tři syny zůstala Soňa sama, nejstarší je postižený. Kvůli autu teď prosí o pomoc

Rodíme se do světa, ve, kterém jsme od početí závislí na svých matkách. Bez nich bychom se buď nenarodili, nebo bychom záhy zemřeli. Matky nás také učí první kroky, jak se závislostí nakládat, jak přijmout její existenci a tím se zbavovat té části, která nám škodí – jednoho dne nás odstaví od prsu a začnou nás učit, jak se zbavit závislosti na mateřském mléce. Sotva to zvládneme, už nás učí, jak se zbavit plen a chodit na nočník. Učí nás, nenápadně, ale důsledně naší důstojnosti.

Proč jsou pro nás tyto závislosti nebezpečné?
Závislost je nebezpečná tehdy, když o ní nevíme, když její existenci popíráme a tajíme. Tak závislosti podléháme, ztratíme nad ní kontrolu. Nebezpečí není v její existenci, ale v jejím popření. Tak může škodit hned dvakrát.

Jednak tomu, kdo nekriticky konzumuje předmět své závislosti, ať jde o alkohol, marihuanu, hru, manželství, kávu, čaj či nikotin, když upřednostňuje objekt své závislosti před vším ostatním.

Škodí však zároveň tomu, kdo takzvaně proti závislosti bojuje. Různí bojovníci proti alkoholu, tabáku či psychedelikům jsou ve skutečnosti závislí na svém boji, na své představě o své jedinečnosti a skvělosti, na zákazech a manipulacích s ostatními. Na to se zapomíná, o tom se nemluví. A to by vlastně mohla být ta moderní závislost – na svém egu, na pocitu nadřazenosti a morální převaze nad těmi, kteří konzumují. Vztahy, substance, hry. Vzniká tak arogance a závislost na ní, která patří mezi nejdestruktivnější formy závislosti.

Jak se moderní závislosti, jako je například ta na nakupování on-line nebo závislost na mobilním telefonu, liší od tradičních forem závislosti, například na alkoholu nebo cigaretách?
Neliší se vlastně vůbec. Jakýkoli neuvědomělý vztah je nekontrolovatelný. Závislost jako téma samozřejmě existuje, žije samo o sobě ve společnosti, řídí se jejími zákony, například reklamou a z ní vyplývající módou. Je to ztráta kontroly nad finanční hotovostí, co vede ke zbytečnému on-line nakupování, ztráta kontroly nad sebou samým, svými talenty, znalostmi a dovednostmi, která vede k pocitu, že bez mobilního telefonu jsem bezcenný.

Jaké jsou hlavní důvody, proč je tak těžké přestat kouřit, i když si lidé uvědomují zdravotní rizika?
Přestat kouřit není vůbec těžké. Složitý je jen začátek, uvědomění si závislosti. Všichni jsme trpěli závislostí na plenách v domnění, že kadit je možné jen do nich. Nic jsme nevěděli o nočníku. Když jsme jej poprvé zkoušeli, bylo to hrozné. Ten studený, tvrdý, jen na chvíli poskytnutý předmět, symbol donucení vyměšovat na přání dospělých, často za jejich bdělé pozornosti. Pryč bylo to slastné kadění do pleny, které jsme mohli provozovat kdykoli, kdekoli… ano, bylo často následováno vlhkým nepohodlím, ale stačilo zakřičet a přiběhl někdo z dospělých, které jsme měli rádi, matka, otec, sourozenec a bylo po vlhkosti.

Jenže, nedalo se nic dělat, pleny nám brali a místo nich nabízeli pozornost. To bylo radosti nad bobkem, matka běhala s nočníkem a ukazovala jej všem nám milým lidem, kteří pochvalně pokyvovali hlavou a chválili nás. Mračili se na pleny a chválili nočník. Paráda! Mohli jsme vyměnit závislost na plenách za závislost na pozornosti. Udělat bobek uprostřed místnosti a být pochváleni. Trvalo to chvilku a šli jsme na záchod. Pozornost trochu ochabla, záchodová mísa není uprostřed pokoje. S kouřením je to stejné, stačí nám ukázat cestu.

Jaká je úspěšnost kuřáků, kteří se rozhodnou přestat kouřit?
Stoprocentní. Pokud rozpoznáme svou závislost a rozhodneme se, máme vyhráno. Zásadní je rozhodnutí. Ti, kdo takzvaně se závislostí pořád bojují, se ve skutečnosti nerozhodli. Nerozhodnutí má různé příčiny, nejčastěji neuvědomění si závislosti. Jakmile se rozhodneme, známe svou závislost a můžeme s ní nakládat, přesměrovat ji na jiný objekt nebo činnost. Spousta mých pacientů se rozhodla a začala místo kouření sportovat, nahradila nikotin endorfiny. Někteří podléhají módě a reklamě, tak experimentují s nikotinovými náplastmi či žvýkačkami, ale většinou brzy poznají tuto slepou uličku.

Co byste poradil těm, kteří se snaží přestat kouřit, ale nedaří se jim to?
Poradil bych jim, aby se přestali snažit a raději se věnovali něčemu jinému. Třeba vlastní důstojnosti. Není přeci nutné konzumovat jakoukoli látku hlava nehlava, někde potají.

Jaký je Váš odborný názor na bezdýmné alternativy? Mohou být účinným nástrojem pro snížení počtu kuřáků tradičních cigaret?
Takzvané bezdýmné alternativy jsou dobrou cestou, jak důstojně nakládat se svou závislostí, jen nevím, zda jde ještě o alternativy, nebo již převažující trend. Společnost se ústy militantních nekuřáků a různých bojovníků proti závislostem snaží „tradiční kuřáky“ vyhnat někam na okraj, zničit, zašlapat. Jaký je výsledek? Zjistíte to při každé návštěvě supermarketu. Chtě nechtě musíte projít oblakem tabákového dýmu. Tak moc společnost chtěla, aby kuřáci vymizeli, až je vyhnala před vchody, kudy musí projít každý – i nekuřák. To prosím není výzva k dalšímu zákazu, ale nastavené zrcadlo, jak absurdně dopadají zákazy. Daleko lepší by byly důstojné kuřárny, ve kterých, když už chceme na kuřáky působit směrem ke zmenšování zdravotních rizik, se nám to povede lépe, než moralistickým zakazováním.

Může nikotin sám o sobě způsobovat zdravotní problémy, nebo jsou rizika spojená hlavně s jeho způsobem užívání, jako je kouření?
Nikotin je látka, která má, stejně jako všechny ostatní látky, které jako lidé konzumujeme, nějaké příjemné účinky. Málo se na to myslí, ale závislost vždy vzniká na něčem, co je příjemné a zdravotní či sociální škody vznikají jako vedlejší produkt. Nikotin zlepšuje soustředění, zlepšuje bdělost, má pozitivní účinky na paměť, potlačuje agresivitu, snižuje chuť k jídlu – ovšem v přiměřené míře. Při velké a dlouhodobé konzumaci se tyto účinky snižují.

Zdravotní rizika jsou samozřejmě spojená se způsobem užívání. Produkty spalování tabáku a papíru škodí, podobně jako dýchání vzduchu během zimních inverzí v průmyslových oblastech nebo při lakování karoserií elektromobilů.

Možnost konzumovat nikotin s nižšími zdravotními riziky však nijak neovlivňuje závislost jako takovou. Život samotný bude stále tou nejrizikovější aktivitou, kterou můžeme provozovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy: