Na péči o tři syny zůstala Soňa sama, nejstarší je postižený. Kvůli autu teď prosí o pomoc

Maminka Soňa se stará o tři syny: Matýska, Tomáška a Filípka. První jmenovaný je nejstarší a bohužel také tělesně postižený. Co přesně zapříčinilo to, že dnes 12letý chlapec nechodí, nemluví a musí být krmen, není úplně jasné. Pravděpodobně v těhotenství došlo k selhání placenty, kdy byl v děloze nějaký čas bez plodové vody, což po narození vedlo k resuscitaci. Na péči o syny nebyla Soňa sama, vše však změnil nedávný odchod otce od rodiny. Nejkomplikovanější je nyní cestování s dětmi, pro které maminka nemá vhodné auto. Z toho důvodu založila na platformě Donio sbírku.

Soniin život, jak uvádí, se otočil vzhůru nohama před dvanácti lety, když se narodil její nejstarší syn. „Dodnes přesně nevíme, čím to bylo způsobeno – celé těhotenství probíhalo v pořádku. Dle lékaře však pravděpodobně došlo k selhání placenty, netvořila se nová plodová voda a Matýsek byl nějakou dobu v bříšku bez plodové vody,“ líčí na platformě Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Vadná diagnóza zpozdila léčbu „tichého zabijáka“. Dnes má Marek metastázy a varuje druhé

Po narození Matýska tak došlo k jeho resuscitaci a následnému převozu na oddělení jednotky intenzivní péče (JIP), kde pobýval celý měsíc. „Poté jsme si miminko mohli odvézt domů. První Máťův rok života jsme převážně strávili po nemocnicích. Ačkoliv se situace postupně zlepšovala, Máťa má následky na celý život: je odkázán na pomoc druhé osoby, nechodí, nemluví, musí být krmen a je celodenně na plenách,“ popsala maminka.

Navzdory všemu je Matýsek velmi usměvavý a rád zkoumá vše kolem sebe. „Má rád lidi a kontakt s nimi. V průběhu let přibyli Matýskovi dva sourozenci: dnes osmiletý Tomášek a šestiletý Filípek. Bráškové jsou zdraví a s Máťou hezky pomáhají – dají mu napít, zapnou mu hračku,“ jmenovala Soňa. Pro CNN Prima NEWS dodala, že syn má diagnostikovanou centrální svalovou hypotonii a epilepsii.

„Občas se Máťa vzteká, ‚zasekne se‘ a nejde s ním nijak pracovat. Poté se i kouše do rukou, někdy štípe a kouše i nás, když se mu něco nelíbí. To se nyní děje každou chvíli – má takový pubertální věk, kdy právě tímto způsobem dává najevo, že se mu něco nelíbí,“ doplnila.

Na děti zůstala sama

Život se jí „znovu otočil“ před pár měsíci, a to když od rodiny odešel tatínek. „Nyní jsem s dětmi sama, proto jsem se rozhodla požádat o pomoc, abych si usnadnila cestování se syny – především pak s Máťou, který je na mě už velmi těžký a cestování s ním je teď prakticky nemožné. Auto sice mám, ale je maličké a syna na vozíku nejsem schopna kamkoliv přepravit. Nyní jsme trochu uvěznění,“ vysvětlila.

Jak dodala pro CNN Prima NEWS, byl to právě manžel, který dnes zhruba 50kilového chlapce přenášel do postele, vany či do vozíku. „Na děti mi nyní přispívá, ale je znát, když nyní sama dělám nákupy pro tři děti a platím veškeré náklady spojené se školou a dalšími,“ uvedla Soňa.

Na platformě Donio tak vznikla sbírka, která má za cíl vybrat zbývající částku za nový a větší vůz – Soně byla udělena speciální sleva s ohledem na ZTP průkaz syna a také si zažádala o příspěvek na pořízení a úpravu vozidla od státu. Doplatek tak po odečtení „slev“ činí 514 tisíc korun.

„Máťa aktuálně dojíždí do speciální školy díky svozu pro handicapované. Vlastním malé auto – Peugeot 208 –, které jsem měla pro své vlastní potřeby, chodím na brigádu a zároveň dálkově studuji, ale všechny děti a vozík se mi do něj nevejdou. Proto jsem hledala vhodné velké auto, do kterého by byla vhodná úprava pro převoz vozíčkáře a vybrala jsem Peugeot Rifter Long,“ podotkla Soňa.

Nové auto by jí velmi usnadnilo cestování. „V tuto chvíli, když mi zavolají ze školy, že se něco děje, tak nejsem schopna pro syna sama zajet, nemohu s ním sama jet k lékaři, kterého pravidelně navštěvujeme, ani nemohu s dětmi vyrazit na výlet,“ popsala aktuální situaci.

S péčí o děti Soně nyní velmi pomáhá její maminka, babička chlapců. „A to ať už finančně, nebo tím, že udělá nákup či kluky pohlídá. Manžel nyní děti hlídá každou středu, kdy mám školu,“ podotkla pro redakci s tím, že právě na studium se nyní nemůže příliš soustředit. „Běhám, abych stíhala vše potřebné: udělat nákupy, vyřešit domácí věci a další. Čas strašně rychle utíká,“ dodala maminka.

Syn by byl upoután už ve vozíku

Pokud by se podařilo vybrat dostatek financí, došlo by také na úpravu vozu tak, aby maminka mohla s Matýskem do auta zajet přímo na vozíku a rovnou ho v něm upoutat a přepravit. „Velmi mi to usnadní cestování, syn je už velký a těžký,“ doplnila.

V případě, že by se vybralo financí méně, zakoupila by Soňa zánovní vůz v odpovídající velikosti a možný k potřebným úpravám. Pokud by se vybralo financí více, využila by je na provoz vozidla, pojištění a případné doplatky potřebných pomůcek.

Jestli chcete Soně pomoci získat nový a větší automobil, můžete ji podpořit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Za jakoukoli pomoc budu opravdu upřímně vděčná. Předem moc děkuji,“ dodala maminka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž z Karlovarska porazil rakovinu, teď bojuje s úřady. Odmítají poskytnout finanční pomoc

Tagy: