Putin bude muset polykat žluč, až uvidí čínského prezidenta na Majdanu, má jasno Fištejn

Setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga by bylo velmi významné, zhodnotili v pořadu 360° bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a publicista Jefim Fištejn. Podle novináře ruská hlava státu Vladimir Putin bude muset polykat žluč, až dvojici na ukrajinském Majdanu uvidí.

„Čína nikdy nedělá nic jen tak, nejde o zájmy Putina, hledí si vlastních zájmů. Putin opravdu bude polykat žluč, když uvidí čínského prezidenta v Kyjevě na Majdanu,“ popsal publicista Fištejn.

PODÍVEJTE SE NA OBRAZEM: Rok války na Ukrajině. Smutná loučení, tisíce ztracených životů i střípky naděje

Hovořil tak v souvislosti se slovy ukrajinského prezidenta Zelenského, který v pátek prohlásil, že se plánuje setkat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Jednání by podle hlavy státu napadené země mohlo být prospěšné pro obě strany. Peking nicméně zatím na výzvu Kyjeva podle BBC veřejně nereagoval.

„Čína hraje dvojí hru, Rusko nemůže opustit, na druhé straně má zájem udržet si obchodní pozici,“ zhodnotil situaci bývalý ministr Zaorálek.

Schizofrenní pozice

„Svět má tendenci se rozpadnout, ale obchod mezi Čínou a Spojenými státy v posledním roce dosáhl téměř 700 miliard dolarů, což je rekordní úroveň,“ podotkl dále Zaorálek. Čína je tak podle něj ve schizofrenní pozici.

Také podle bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody Čína využívá nynější situaci k tomu, aby upevnila svou pozici. „Dělá to dobře. Jaký bude výsledek jednání, je otázka, ale jsem rád, že proběhne,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Čína v pátek zároveň vyzvala k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání. Vybízí, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Rok války na Ukrajině zhodnotili i europoslanci Alexandr Vondra (ODS), Dita Charanzová (ANO) a Ivan David (SPD). Celý speciál pořadu 360° k výročí ruské invaze si můžete pustit v přiloženém videu.

Tagy: