Putin odpovídá občanům, znovu vyzval k denacifikaci. Otázky jsou připravené, varoval Just

Ruský prezident Vladimir Putin

Just komentoval Putinovu konferenci

Ruský prezident Vladimir Putin poprvé od začátku války odpovídá v přímém přenosu tiskové konference na dotazy novinářů a údajně i běžných občanů. Zpravodaj v Rusku Jiří Just ale pro CNN Prima NEWS upozornil, že otázky jsou připravené. Putin na mítinku znovu vyzval k denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny.

„Mír bude, až Rusko dosáhne svých cílů na Ukrajině,“ prohlásil prezident Vladimir Putin. Zopakoval, že Moskvě jde o denacifikaci a demilitarizaci sousední země.

„Bude mír, až dosáhneme svých cílů,“ řekl podle agentury Reuters ruský lídr, který si pochvaloval, že podpora Ukrajiny ze strany Západu upadá a Rusko dokáže ekonomicky růst i přes sankce.

Akci přenáší televize i rozhlas. V minulosti trvala i několik hodin. Má přiblížit prezidenta Putina k běžným občanům. Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just ale upozornil, že všechno je jenom  naoko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin chce být opět prezidentem. Vládce Ruska oznámil, že bude v příštím roce kandidovat

„Nic mě nepřekvapilo. Já jsem měl možnost sledovat i živě nebo v televize tyto tiskové konference. Je to to samé. Putin se vždy snaží prezentovat – jak televizním divákům, tak posluchačům u rozhlasových přijímačů – idylický dojem Ruska. Třeba že ekonomika stoupá a kolem jsou nepřátelé. Že Západ vyvolal válku, ale Rusko to vydrží, to je leitmotiv, který se vine deset let,“ popsal zpravodaj v Rusku.

Podle něj Putin vyvolává pocit, že se chce domluvit na míru. „Putin naznačil, že pokud Ukrajina přistoupí na ruské požadavky, tak válka může skončit. Podmínky jsou takové, na které Ukrajina nehodlá přistoupit,“ řekl Just.

Upozornil, že jakkoli se zdá, že je tisková konference Putina spontánní, ve skutečnosti je z velké části fingovaná. „Reálnou konfrontací bych to nenazval. Novináři, kteří se mohli zúčastnit, byli pečlivě vybráni. Jeho tiskový mluvčí Peskov si vybírá otázky předem. Putin si také vybírá tazatele, které on osobně zná. Otázky občanů jsou také předem připravené, o tom nepochybují snad ani v Rusku,“ doplnil.

Podle Justa občané přejímají Putinovy názory a vyjadřují mu podporu. „Rusové by si přáli mír, ale takový, kdy Rusko vyhraje válku a bude si diktovat podmínky,“ uzavřel zpravodaj.

Tagy: