Putin a potentáti jeho režimu se sankcím za invazi vysmívají, má jasno expert na Rusko

Vladimir Putin

K věci (223)

Ruský prezident Vladimir Putin se sankcím za invazi na Ukrajinu spolu s potentáty jeho režimu vysmívá. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil publicista a odborník na Rusko Jiří Just.

Putin uznal nezávislost samozvaných republik Doněck a Luhansk na východě východoevropské země, načež do oblasti vyslal ruské vojáky, aby tam „udržovali mír“. Západní mocnosti tento krok odsoudily a Ukrajina vyhlásila třicetidenní nouzový stav. „Situace je stále napjatá. Konflikt může vzniknout kdykoliv. Nouzový stav vnímám jako velice vhodný krok,“ řekl Just. „Nemyslím si ale, že by Putin chtěl obnovit Sovětský svaz na potrhaných tělech Ukrajinců. To je blbost,“ pronesl publicista.

„Vladimir Putin si vzal separatistické republiky fakticky bez výstřelu. Na linii dotyku dochází k přestřelkám, ale prakticky je to bez velkých obětí. Proto je otázkou, jak bude dále postupovat. Může si dělat, co chce. Může dát povel separatistům, nebo dokonce své armádě, aby obnovili hranice separatistických republik dále na Západ,“ upozornil Just.

Putin jedná emotivně

Západní země, včetně Evropské unie, reagují sankcemi. „Vladimir Putin se ale sankcí nebojí. Ví, že mu nijak neublíží. Sankcím se spolu s potentáty jeho režimu vyloženě vysmívá. To, že jsou uvaleny sankce na poslance Dumy, Putina netrápí. Tlak je měkký a v současné době ho nezastaví,“ myslí si Just. „Pokud současné sankce proti Rusku jsou všechno, co proti Rusku můžeme podniknout, nebyli jsme připraveni na takový scénář, což je špatně,“ vysvětlil publicista.

Just také vzpomněl na obsazení Krymu Ruskem v roce 2014. „Myslím si, že Vladimir Putin poslouchá jenom sám sebe a jedná dost emotivně. Jestli anexe Krymu byla výsledkem nějakého kolektivního rozhodnutí, v současné době se mi zdá, že toto je Putinova karta,“ tvrdí Just.

Co udělali politici špatně?

Podle publicisty se mnoho západních politiků „smířilo s tím, že Putin si vzal Krym a doufali v další klid“. „Když si vzpomeneme na sankce v březnu nebo v dubnu 2014, tak to vlastně žádné sankce nebyly. Nedovedu si představit, že sankční tlak k něčemu Vladimira Putina přesvědčí. Neříkám, že se s tím musíme smířit, to ani náhodou. Východiska zatím ale nejsou žádná. V politické rovině to vidím spíše negativně a nemáme způsob, jak na Rusko zatlačit,“ pokračoval Just.

„Můžeme rozmístit nebo zvětšit kontingenty na východě Evropy, USA mohou do Polska poslat více vojáků, Britové také, ale nevidím politický a diplomatický způsob, jak Vladimirovi Putinovi dát najevo, že jedná špatně,“ uvedl Just.

Tagy: