Putinovo podivné chování na veřejnosti. Byl to dvojník, naznačují sami ruští politici

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu poprvé od března roku 2020 porušil svá pravidla sociálního distancování a fyzicky se přiblížil k lidem, kteří ho vítali v Dagestánu na jihu Ruska. S několika z nich si potřásl rukou a jednu dívku políbil na tvář. Povšimla si toho stanice Nastojaščeje vremja, podle níž se Putin od dob koronaviru s obyčejnými lidmi náhodně nesetkával a představitele, s nimiž jednal, nutil sedět za neúměrně dlouhým stolem nebo podstupovat karanténu. Objevila se dokonce i tvrzení, že v Dagestánu nebyl Putin, ale jeho dvojník.

Putin ve středu jel do Dagestánu, kde se zúčastnil porady o rozvoji turismu. Venku před místem konání akce na něj podle zveřejněných záběrů čekaly stovky výskajících a rozzářených podporovatelek. Putin se k nim přiblížil, aby se s nimi pozdravil. Ženy od něho sice oddělovala bariéra, ruský prezident se přes ni ale naklonil a některých žen stojících poblíž se dotkl, jedné dívce dal i pusu na tvář.

Putin měl v uplynulých dnech plné ruce práce s dozvuky Prigožinovy rebelie. Více v reportáži:

Něco takového přitom podle stanice udělal poprvé od března 2020. Tehdy se přiblížil k náhodným lidem na ulici ve městě Ivanovo. Když se pak začal v Rusku šířit koronavirus, uchýlil se do sociální izolace. Všichni, kdo s ním jednali, se museli dopředu testovat. Média zaujal také velmi dlouhý stůl, na jehož opačný konec si musel sednout francouzský prezident Emmanuel Macron, který s ním v Kremlu jednal nedlouho před ruským vpádem na Ukrajinu v únoru loňského roku.

ČTĚTE TAKÉ: Experti: Nejasné přesuny vagnerovců ukazují, že se Lukašenko s Prigožinem ještě nedohodli

Na druhý konec jiného, ale opět až absurdně dlouhého stolu, si musel při jednání s Putinem sednout i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov a ministr obrany Sergej Šojgu. Ve svém přísném režimu sociálního distancování ale Putin zřejmě pokračuje i letos, kdy už Světová zdravotnická organizace (WHO) odvolala globální stav nouze, který kvůli pandemii COVID-19 platil přes tři roky. Po setkání Putina s ruskými válečnými blogery před dvěma týdny totiž jeden z nich, Alexandr Sladkov, médiím řekl, že před akcí musel projít dvoutýdenní karanténou.

Chování Putina v Dagestánu se nepozdává ani ruským politikům, někteří dokonce mluví o dvojníkovi prezidenta. „Proč se Putin v Kremlu setkává s návštěvníky po dvoutýdenní karanténě a s velkým odstupem, zatímco v Derbentu (město v Dagestánu, pozn. red.) se klidně pohybuje v davu a některé občany dokonce objímá a líbá? Jak má jeho ochranka v takové situaci zajistit jeho (fyzickou) bezpečnost? Něco tu nehraje, vypadá to jako divadelní představení, v němž Putin není skutečným Putinem,“ napsal na Telegramu poslanec Státní dumy Viktor Alksnis.

Podobně se vyjádřil i bývalý vůdce doněckých separatistů a současný populární válečný bolgger Igor Girkin, který mluvil o „tváři, která jen vzdáleně připomíná prezidenta“. „V důsledku vynikající činnosti Vagnerovy skupiny se Putinův zdravotní stav zřejmě natolik zlepšil, že již nemusí dodržovat přísný karanténní režim při setkáních. O tom svědčí i jeho interakce se širokou veřejností v Dagestánu, kam prezident přijel s účelem vyzdvihnout ekoturistiku, kterou tak nutně potřebujeme během speciální vojenské operace,“ rýpl si Girkin.

Spekulace o tom, že Putin využívá dvojníky, se v poslední době objevují poměrně pravidelně. Pozdvižení v tomto ohledu vzbudila například březnová cesta ruského prezidenta do okupovaného Mariupolu. Podle tehdejšího vyjádření Ukrajinců Putin v přístavním městě ve skutečnosti nebyl a vyslal tam svého dvojníka. Kreml ale něco podobného razantně odmítá. Mluvčí Dmitrij Peskov tento týden opět popřel existenci Putinových dvojníků. „Putinovu vysokou míru energie mu můžeme jen závidět, všichni by si přáli být zdraví jako on,“ prohlásil.

Tagy: