Pyrotechnika s tvrdými tresty. Nesmysl, i hráči mají rádi světlice, říká exšéf kotle Slavie

Senát v příštím týdnu téměř jistě schválí tvrdší tresty za použití pyrotechniky na fotbalových stadionech. Brzy tedy na hříšníky budou čekat pokuty až ve výši 100 000 korun. Změně nerozumí Lukáš „Strašák“ Vala, který roky vedl kotel fotbalové Slavie Praha. Už si udržuje odstup a má nadhled, proto pro CNN Prima NEWS říká, že v případě ohlušujících dělbuchů to chápe. Ale vadí mu přísný pohled na vizuální pyrotechniku, například světlice, které podle jeho slov i hráči oceňují.

„Pyro není zločin,“ vzkazují fotbaloví fanoušci napříč různými českými kluby dlouhé roky. Ať už prostřednictvím svých hlasivek nebo transparentů. Zvlášť ve chvílích, kdy se z reproduktorů na stadionu ozývá: „Žádáme fanoušky, aby nepoužívali pyrotechniku.“

Jenže vláda se před dvěma lety rozhodla, že pyrotechnika bude „zločin“ více než kdy jindy. Navrhla, že za její použití mohou přijít až stotisícové pokuty a zákaz vstupu na stadiony. Tuto novelu by měl v příštím týdnu podle středečního doporučení ústavně-právního výboru schválit na schůzi Senát.

„Pyrotechniku mám na stadionu svým způsobem rád. Umocňuje to zážitek z fotbalu,“ říká Lukáš Vala, který dohromady 11 let vedl kotel Slavie Praha, známý jako Tribuna Sever. „Nemluvím o nějakých ‚granátech‘, ale vizuální pyrotechnika se mi líbí. A rozhodně si myslím, že jsou tu důležitější věci na řešení než nová přestupková novela ohledně pyrotechniky,“ pokračuje exšéf slávistického tábora, jenž „rezignoval“ před sedmi lety a nyní má v Edenu coby moderátor na starost zápasový program.

„Nemyslím si, že je to až takový problém, aby se to muselo řešit takovými pokutami. S ohledem na pokutování jiných přestupků mi to přijde jako nesmysl,“ uvádí dále Vala, který si vysloužil přezdívku „Strašák“. S finančními „pohlavky“ od 10 000 korun do 50 000 korun a až 100 000 korun v případě opakovaného přestupku počítá novela za použití pyrotechniky při sportovních utkáních i v souvislosti s jejich konáním. Tedy i při cestě na stadion. Bude rovněž hrozit i zákaz vstupu na stadiony.

Aby měly správní úřady možnost kontroly recidivy, navrhlo ministerstvo vnitra nový typ přestupku zapisovat do rejstříku trestů.

Pokud se pyrotechnika nebude rozlišovat, je to zvláštní

Nový přístup nerozlišuje druhy pyrotechniky. Trest by měl tedy čekat na toho, kdo zcela nezodpovědně vhodí do sektoru či na trávník ohlušující dělbuch – o kterém Vala mluví jako o granátu – i fanouška, jenž jen barevným „bengálským ohněm“ doprovodí nápadité choreo, které má pozvednout celkovou kulisu zápasu. Byť občas musí rozhodčí v případě nadměrného použití tohoto typu pyrotechniky utkání přerušit kvůli horší viditelnosti.

„Věřím, že na to bude případně brán ohled a zřetel. Ale pokud se to nebude rozlišovat, je to zvláštní. Dává to velkou moc do rukou úředníků ohledně trestání. Opravdu tomu moc nerozumím,“ konstatuje Vala. Myslí si, že novela zapříčiní kompletní odchod pyrotechniky ze stadionů, nebo se na ní fanoušci nebudou ohlížet? „Žiju v určité bublině lidí, kteří to vidí podobně jako já. Ale nechci mluvit za všechny na tribuně. Jsem přesvědčený, že se najdou tací, kteří novelu přivítají, pak i ti, kterým je to úplně jedno,“ dodává.

Politici každopádně mají za to, že je velmi tenká hranice mezi bezpečným a nebezpečným používáním pyrotechniky a je potřeba vymýtit jakékoliv riziko. Pokud by tuzemští příznivci vždy zapalovali blikající, svítivé, v horším případě výbušné propriety, a ponechali je ve svém kotli, pravděpodobně by přestupková novela nevznikla. Ovšem pamatujeme řadu případů, kdy někdo bezmyšlenkovitě hodil pyrotechniku na fanoušky z jiného sektoru nebo na trávník a ohrozil tím hráče.

Vala uvádí, že pokud jde o rozumnou formu nakládání s pyrotechnikou – tedy ono efektní dotvoření atmosféry – fotbalisté Slavie si nijak zásadně na „rozsvícené“ tribuny nestěžovali.

„Je to podobné jako na tribuně. Najdou se hráči, kteří to milují. Kteří to berou jako já, že to je umocnění zážitku. Pak jsou tam určitě ti, kteří to moc rádi nemají. Ale co jsem se s hráči tak bavil, rozhodně jich to víc mělo rádo. Kvitovali to a líbilo se jim to. Nicméně teď myslím vizuální stránku. Jakmile za to klub dostal pokutu, říkali si: ‚Stojí to za ty prachy?‘ Ale když odhlédnu od pokut, brali to jako pěkné dokreslení kulisy,“ uzavírá „Strašák“, který působí jako obchodní ředitel v jedné firmě vyrábějící identifikačních náramky či pásky, stejně tak reflexní i silikonové náramky.

Tagy: