RADAR: Deštivé počasí nekončí. Podívejte se, kde hrozí bouřky a povodně

V Česku se budou hodit deštníky. (Ilustrační foto)

Počasí 29.8.2023 (6:08)

Déšť a přeháňky v České republice pokračují. Srážky se čekají na většině území, na východě se místy mohou objevit i bouřky, uvádějí experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V platnosti je také výstraha před povodněmi. Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru.

I v úterý bude převážně zataženo, na většině území se čeká déšť nebo přeháňky, na východě místy i bouřky. V platnosti je nadále výstraha před povodněmi, a to až do 12. hodiny. Varování platí zejména pro část Jihočeského a Plzeňského kraje, kde vodní toky mohou dosáhnout až 3. stupně povodňové aktivity (SPA).

„Vydatné srážky zvednou v noci z pondělí na úterý hladiny řek v povodí horní Vltavy nad 1. a 2. SPA. Na některých úsecích horských a podhorských toků v povodí Otavy, Volyňky, Blanice a přítoků Vltavy pod Lipnem může být krátkodobě mírně překročen i 3. SPA,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Vzduchem létala lehátka i slunečníky. Oblíbené letovisko zasáhla extrémní bouře, ukazuje video

Výstraha platí také pro Prahu, části Středočeského, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského kraje a Vysočiny. „Hrozí povodňová bdělost – 1. (nejnižší) stupeň povodňové aktivity – v některých říčních profilech,“ doplnili odborníci.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty se v úterý budou pohybovat mezi 13 a 17 °C, na Moravě a ve Slezsku mohou vystoupat až k 22 °C. Na horách dosáhnou zhruba 10 °C, v Beskydech až 16 °C.

V noci na středu bude většinou zataženo, místy se čeká déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou ke 13 až 9 °C, na východě se budou pohybovat kolem 14 °C.

Během středy si opět nezapomeňte deštníky. Po většinu dne bude zataženo, místy se čeká déšť, od západu oblačno a někde s přeháňkami. Na východě by se ojediněle mohly objevit také bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 °C.

Tagy: